Новини
Суспільство

У Хмельницькому оштрафували першого водія без автокрісла

У Хмельницькому поліція винесла першу постанову про  порушення правил перевезення дітей. Правоохоронці оштрафували водія 1981 року народження, який перевозив на передньому сидінні легковика семирічну дитину без автокрісла.

7 грудня на вулиці Толстого патрульні зупинили автомобіль «Mercedes» , водій якого порушив правила дорожнього руху. У 38-річного кермувальника легковика правоохоронці помітили ознаки наркотичного сп’яніння: порушення координації рухів та мови, зіниці не реагували на світло, розповіла Людмила Чернилевська,  старша інспекторка прес-служби управління патрульної поліції у Хмельницькій області.

Поліцейські оформили протокол за частиною 1, ст. 130 кодексу України про адміністративні порушення («Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції»).  Оскільки від проходження експертизи на наркосп’яніння водій відмовився, протокол передали до суду. Саме там і визначать ступінь провини та можливе покарання. Крім цього, у салоні автівки поліцейські виявили і непристебнуту дитину.

«Патрульні на місці склали постанову за частиною 10, ст. 121 кодексу про адмінпорушення за перевезення дітей віком до 12 років або зростом менше 145 сантиметрів без спеціальних засобів, – розповіла Людмила Чернилевська. –  Оскільки чоловіка зупинили за таке правопорушення вперше, штраф становить 510 гривень» .

Зріст дитини поліцейські не вимірювали, оскільки у цьому випадку було очевидно, що дитина нижче 145 сантиметрів. Для неоднозначних випадків у службових автомобілях є рулетки.

«Якщо дитина візуально висока і є можливість її пристебнути звичайними ременями безпеки, ніхто водіїв штрафувати не буде», – запевнила інспекторка.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter