Новини
Суспільство

Четверо мерів та один голова ОТГ з Хмельничини підписали спільну заяву до Президента

Понад 60 лідерів місцевого самоврядування та експертів у спільній заяві закликали доопрацювати зміни до Конституції щодо децентралізації. Від Хмельниччини спільну заяву підтримали Олександр Симчишин, міський голова Хмельницького, Михайло Сімашкевич очільник Кам’янця-Подільського, Василь Сидор, міський голова Славути, голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, Олександр Супрунюк, голова Нетішина та Анатолій Кушнір, голова Маківської сільської об’єднаної територіальної громади, Голова Палати селищних та сільських громад та їх об’єднань Асоціації міст України.

У спільній заяві йдеться про те, що підписанти хочуть привернути увагу Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, послів країн великої сімки в Україні, представників ЄС в Україні та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості до загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проєкті Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий.

«Висловлюємо стурбованість з приводу закритості процесу підготовки цього законопроєкту (без участі представників органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, організацій громадянського суспільства, експертів) та закликаємо:

  • не допустити поспішного голосування за законопроєкт №2598;
  • провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозиції до проєкту конституційних змін щодо децентралізації з врахуванням думки лідерів місцевого самоврядування та експертів.

Для повноцінного завершення реформи з децентралізації та формування повсюдного спроможного місцевого самоврядування в Україні давно назріла потреба у конституційних змінах. Велика кількість положень Європейської хартії місцевого самоврядування також багато років очікують на належну імплементацію в законодавство України.

Але запропоновані законопроєктом №2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента. Стислий аналіз загроз для місцевої демократії додається до цього звернення» – вказано у документі.

Підписанти також звертаються до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter