Новини
Події

На Хмельницькій АЕС ввели в експлуатацію надсучасне обладнання

Хмельницька атомна електростанція почала використовувати нову лабораторну техніку. Придбані два спектрометри елементного аналізу останнього покоління дозволять робити аналіз значно більшої кількості елементів за коротший термін. Про це повідомляє пресслужба ХАЕС.

«Таке обладнання на Хмельницькій АЕС впроваджено вперше, воно дозволяє виконати усі можливі аналізи води, відкладень, вхідний контроль реагентів за багатоелементними методами. Протягом одного вимірювання  одночасно можна виконати аналіз 20-30 елементів. Такі дослідження до цього часу не проводились, аналізи виконувалися іншими методами з нижчим відсотком визначення елементів», – розповів Дмитро Корсун, заступник начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації. – «Прилади надзвичайно хороші, більш сучасних для ізотопних вимірювань поки що не існує. Разом з ними ми отримали і допоміжне обладнання, а саме установки для очистки води, кислоти та установку мікрохвильового розкладення».

Також зазначається, що, привикористанні нового обладнання, часу робота займає значно менше: раніше одне дослідження тривало 3-4 години, тепер протягом 30 хвилин можна зробити 30 аналізів зі значно нижчим рівнем похибки.

Подібне обладнання в Україну поставляється нечасто, адже не кожне спеціалізоване підприємство може собі дозволити таку дороговартісну техніку (вартість спектрометра сягає 5-6 млн. грн.), а ще потребує висококваліфікованих фахівців для роботи на ньому. Проте наразі таких приладів в Україні уже нараховується близько 70. 

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter