Новини
Події

Хмельницький військовий комісаріат буде переформований

Тривають заходи щодо поетапного перетворення військових комісаріатів на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Відтак перетворення на новітній заклад з сервісними функціями чекає й на Хмельницький обласний військовий комісаріат, інформує прес-служба.

Відповідно до вимог «Державної програми розвитку Збройних Сил України» уся система мобілізації і мобілізаційної підготовки та місцеві органи військового управління, якими є військові комісаріати, мають бути реформовані за західними стандартами.

«На даний час ми вже маємо рішення командування Збройних Сил  про перейменування комісаріату та перехід на нову штатну структуру. Ці заходи мають бути здійснені до кінця березня поточного року», – пояснює заступник військового комісара Хмельницького ОВК полковник Петро Горобець. 

Основною метою зазначеної реформи є створення прозорої системи надання сервісних адміністративних послуг військовозобов’язаним, резервістам, ветеранам війни та військової служби, а також військовим пенсіонерам і членам їх сімей у питаннях соціального і правового захисту.

Передбачається, що система працюватиме за принципом «єдиного вікна».

Так, у терцентрі має бути ресепшен, створені відкриті і закриті зони. Службу у відкритих для відвідувачів зонах нестимуть військовослужбовці, які знатимуть чим допомогти людині, яка звертається за консультацією. Очікується, що до 70 відсотків питань можна буде вирішити вже на цьому етапі.

Важливим елементом має стати інклюзія, тобто приміщення і послуги, які в них надаються, мають бути доступними для людей з обмеженими можливостями. А це, зокрема, передбачає встановлення пандусів, безбар’єрний доступ до кабінетів, інклюзивний туалет тощо.

За задумом у складі обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки передбачено створення таких центрів:

  • рекрутингу та комплектування;
  • обліково-мобілізаційної роботи;
  • морально-психологічного забезпечення і по зв’язках із громадськістю;
  • територіальної оборони.

Ще однією новизною в роботі кожного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Збройних Силах буде рекрутингова робота. Для цього вже створюються відповідні відділи, а також створюється інститут вербувальників. Ці спеціалісти відшукуватимуть людей, яким можна запропонувати вступити на службу за контрактом за тими спеціальностями, які потрібні війську. На початкових етапах в цьому питанні очікуються консультації колег з Польщі та США.

При цьому територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, як і раніше, залишаться місцевими органами військового управління, які забезпечуватимуть виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації в особливий період людських і транспортних ресурсів на відповідній території.

Проте виконуватимуть ці завдання центри в рази швидше ніж нинішні військкомати, адже більшість документації буде вестись в електронному вигляді та будуть створені спеціальні бази різних категорій військовозобов’язаних. До речі, це є чи не найважливішим елементом даної реформи, адже питання переходу на єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних було підняте вже давно.

Введення єдиного реєстру військовозобов’язаних у вигляді єдиної електронної бази даних покликано вирішити багато проблем, як під час мобілізацій, так і під час призовів на строкову службу, унеможлививши, або принаймні максимально ускладнивши можливість ухиляння від неї.

Нагадаємо також, що Верховна Рада 18 грудня 2018 року ухвалила в першому читанні проект закону №9285, який, власне, й передбачає перейменування військових комісаріатів на обласні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Представляючи законопроект, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник нагадав, що документом «ліквідується радянщина в системі Збройних сил України, в системі мобілізаційної підготовки та мобілізації».

«Ми змінюємо назви військових комісаріатів на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Це не тільки зміна назви, це зміна функціоналу. Тому що це не тільки місце, де людина, громадянин отримує можливість служити і почесне звання військовослужбовця Збройних сил України, це і місце його працевлаштування», – зазначив депутат.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter