Новини
Репортаж

У Хмельницькому 30 військовослужбовців отримали цивільну професію за програмою НАТО

В рамках програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців вчора, 4 лютого, у Хмельницькому національному університеті відбулася урочиста церемонія закриття регіонального курсу професійного навчання  30 військовослужбовців.

«Програма соціальної адаптації та перепідготовки військовослужбовців проводиться НАТО у співпраці з українським урядом з 2000 року. За цей час у різних містах України програма охопила понад 11,5 тисячі людей. Це – колишні військовослужбовці, які нещодавно залишили лави Збройних сил або інших органів з військовими формуваннями, або ті, хто готується залишити ряди військових у найближчий рік», – пояснює менеджер програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців, консультант Управління з питань політичних відносин і політики безпеки Крістофер Штаудт.

За словами пана Крістофера, важливою складовою виконання програми є регіональна диверсифікація. У 2019 році лише два курси з 35 пройшло у столиці, решта – у регіонах, як в обласних центрах, так і в менших містах.   

«Тема курсів та їх специфіка відповідає потребам ринку праці регіону, в якому проводиться кожен конкретний курс. Важливим є не лише навчання, а й подальше працевлаштування випускників програми на цивільному ринку праці, адже саме це є основною метою програми. Ми постійно моніторимо результати. Після закінчення того чи іншого курсу, через 8-9 місяців ми контактуємо з випускниками і цікавимося тим, як склалася їхня кар’єра. В середньому, понад 75% випускників по закінченні курсів протягом кількох місяців знайшли кваліфіковану роботу у цивільному житті. За 2018 цей показник становив 91%», – прокоментував Крістофер Штаудт.

З 2015 року через кризову ситуацію на сході України критерії відбору на курси розширилися. Вони стали доступними для військових, які звільнилися зі Збройних Сил впродовж десяти років, але пізніше були мобілізовані в зону проведення АТО/ОСС.

Основний критерій вибору міст, в яких реалізовується програма – наявність цільової аудиторії в місті та можливість застосувати згодом отримані знання. За роки роботи програми курси проходили у 65 містах, у багатьох з них – неодноразово. Минулоріч таких міст в Україні було 22.

Загалом Програма дає можливість пройти підготовку за такими напрямками, як менеджмент, маркетинг, англійська мова, економіка малих підприємств, радіоелектроніка, дизайн, інформаційні технології, охорона, навігація маломірних суден тощо. У Хмельницькому з допомогою центру перепідготовки та соціальної адаптації пройти підготовку можна за спеціальностями:

  • «Менеджмент»;
  • «Облік і оподаткування»;
  • «Телекомунікації та радіотехніка»;
  • «Комп’ютерна інженерія»;
  • «Дизайн».

Саме майбутні дизайнери після тримісячного навчання отримали свої сертифікати та свідоцтва про підвищення кваліфікації вчора у Хмельницькому національному університеті.

За кілька тижнів закінчать навчання військові, які здобували за програмою НАТО інші цивільні професії.

До слова, однією з особливостей навчання, зокрема, військовослужбовців в/ч А-3808 було те, що цьогоріч вони мали можливість освоювати нову професію на базі військової частини, без відриву від несення служби. Таким чином, нову спеціальність вони отримали, ще будучи військовими

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter