Новини
Здоров’я

Оксана Піддубна: «Хворі на коронавірус давно є в Україні»

У містах та районах Хмельниччини обмежують або скасовують масові заходи; з полиць аптек зникають маски; хмельничани, як і решта українців, активно стежать за новинами, які так чи інакше стосуються небезпечної хвороби, які пішла розповсюджуватися світом з китайської провінції Ухань; влада та медики регулярно перевіряють готовність протистояти вірусу, збирають наради та брифінги, аби переконатися, що область протистояти поширенню коронавірусу готова.

Черговий брифінг за участі медиків скликали у Хмельницькій міській раді вчора, 4 березня. Спікери – керівник міського управління охорони здоров’я Борис Ткач та головна лікарка Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна розповіли про здійснені першочергові заходи та розвіяли деякі міфи щодо інфекції.

Готовність номер один

Як кажуть медики, коронавірус – одна з підгруп гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ). Відрізняється він від звичного грипу наразі більшою заразністю та тим, що від хвороби поки що немає дієвої вакцини.

Станом на 4 березня 2020 року у світі зареєстровано понад 90 тисяч лабораторно підтверджених випадків коронавірусу. З них 3000 – летальні. Одужало вже 50 690 осіб.

Прокоментувала Оксана Піддубна, зокрема, ситуацію з масками, які раптово зникли з полиць хмельницький аптек.

Люди панікують, а комерція на цьому наживається. Ситуація, що склалася у Хмельницькому з масками, – від необізнаності. Маски та респіратори потрібні лише хворим, здоровим вони ні до чого. На масовій паніці наживаються комерційники, тому що їм вигідно її роздувати, – зазначила Оксана Піддубна.

Крім того, лікарка стверджує: хворих на коронавірус в Україні значно більше, ніж про це повідомлено офіційно. За її словами, лише у 20 відсотків це захворювання проходить у важкій формі та потребує лікування у стаціонарі. Реанімаційних заходів потребують близько 3% хворих. Решта може навіть не здогадуватися, що мають або мали небезпечну інфекцію, і переносять її на ногах. При цьому вони є джерелом інфекції, повідомляє vsim.ua

Всі лікувальні заклади Хмельницького готові приймати хворих на коронавірус, зазначили на брифінгу, проте наразі у місті відповідатиме за розміщення та лікування інфекційна лікарня. Місяць тому у закладі отримали стандарти дій на випадок коронавірусної інфекції. Протягом цього часу готувалися: проводили навчання персоналу, пропрацьовували різні алгоритми розвитку ситуації.  

Наразі в лікарні готові опікуватися 12 важкими хворими, які потребуватимуть спеціальних дихальних систем. Решта залежить від державного забезпечення.

Безпека медичного персоналу – одне з пріоритетних завдань.

Жоден мій працівник не зайде до палати незахищеним. На сьогодні ми маємо необхідні засоби, щоб не хвилюватися за свій персонал. Якщо йтиметься про епідемію, ми готові перепрофілювати заклад. Але тоді нам знадобляться додаткові засоби: маски, безконтактні термометри, бокси, респіратори, захисні водостійкі костюми. Ми вже подали заявку на Міністерство охорони здоров’я. Але поки не отримали від них нічого, – зазначила Оксана Піддубна.

Профілактика та симптоми

Комплексний план запобігання розповсюдженню вірусних інфекцій, зокрема, і коронавірусу минулого тижня затвердили на засіданні комісії міськвиконкому з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Хмельницької міськради. У місті створена протиепідемічна комісія, яка діятиме на постійній основі.

Як розповів під час брифінгу Борис Ткач, у місті посилено санітарну обробку та профілактичну дезінфекцію у місцях великого скупчення людей – у закладах охорони здоров’я, освіти, культури, громадському транспорті:

  • перевізників зобов’язали контролювати прибирання громадського транспорту: в кінці кожного рейсу водії зобов’язані провітрювати салон та проводити там дезінфекцію;
  • те ж саме стосується закладів освіти та комунальних установ; 
  • у місті створено мобільні бригади для огляду хворих вдома та постійно діючу протиепідемічну комісію при міськраді;
  • розроблено алгоритм дій для лікарів та лабораторного обстеження;
  • решта заходів передбачені в плані заходів щодо ГРВІ та грипу і вони традиційні.

Головні симптом коронавірусу, кажуть медики, сухий кашель, потім – температура від 38 градусів і вище та першіння в горлі. Визначити коронавірусну інфекцію можна лише за допомогою спеціального тесту. Поки такий роблять лише в Києві та Чернівцях. З наступного тижня тести мають завезти у всі обласні центри.

Наголосили лікарі й на важливості профілактики. Аби уникнути інфекції, потрібно:

  • часто мити руки
  • робити вологе прибирання
  • провітрювати приміщення
  • дезінфікувати поверхні
  • правильно харчуватися.

Медицина катастроф

Чи готові медики Хмельниччини надати необхідну першу допомогу, щоб урятувати життя? Чи зможуть швидкі вчасно приїхати на виклик?

З появою першого офіційно зареєстрованого хворого в Україні медики заметушилися, розповідають журналісти каналу Перший Подільський. Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – не виняток. За словами заступника головного лікаря Юрія Данюка, в центрі створено чотири бригади для транспортування пацієнтів з підозрою на коронавірус у Хмельницьку інфекційну лікарню.

В разі екстреного випадку гарантовано виїжджатиме бригада медичної допомоги. І не має значення, чи це пацієнт з міста, чи з села. Сьогодні норматив приїзду швидкої за викликом по місту – 10 хвилин, у селі – 20.

Бригада швидкої медичної допомоги є структурною одиницею центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Саме ці медпрацівники надають першу допомогу. І саме вони супроводжують пацієнта з рук в руки лікарям.

Детальніше дивіться у сюжеті

***

Сьогодні у Нових Санжарах заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив про те, які обмежувальні протиепідеміологічні заходи вводяться в державі через коронавірус.

«Ми будемо забороняти проведення масових заходів, конференцій, спортивних заходів та закриватимемо тимчасово школи. Будемо робити розрив навчальних процесів, щоб зменшити масові скупчення людей “, – зазначив посадовець.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter