Новини
Суспільство

Енергетики Хмельниччини написали відкритого листа Президенту

Вже вдруге за останній тиждень працівники великих підприємств Хмельниччини звертаються до вищої влади. Нагадаємо, нещодавно відкритий лист від імені трудового колективу ДП “Новатор” щодо неналежного виконання його керівництвом своїх обов’язків було опубліковано у Фейсбуці.

Тоді хмельничани намагалися звернути увагу на проблему очільників Державного концерну “Укроборонпром”. Ініціатора публікації цього звернення, хмельничанина Олександра Торунова, за кілька днів після публікації було звільнено з підприємства.

Вчора ж на офіційному сайті АТ “Хмельницькобленерго” також з’явився відкритий лист. Цього разу – до президента. І – із захистом нинішнього керівника товариства.

Наводимо текст звернення:

Відкритий лист колективу АТ «Хмельницькобленерго» до Президента України

26 лютого 2020 року прем’єр-міністром України Гончаруком О.В. було підписане розпорядження № 161-р щодо погодження з пропозицією Фонду державного майна України щодо призначення виконуючим обов’язки генерального директора АТ «Хмельницькобленерго» Гапонова В.М. На відкритому брифінгу прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що рішення про зміну менеджменту прийнято Фондом держмайна, щоб прискорити підготовку підприємства до приватизації, а якісний новий менеджмент має бути запорукою хорошого бізнес-клімату на території області.

Таке обґрунтування дій Фонду державного майна та тодішнього складу Кабінету міністрів видається нам вельми дивним з огляду на показники, які демонструє АТ «Хмельницькобленерго» протягом останніх трьох років, саме за керівництва в.о. генерального директора Олега Івановича Козачука.

Звертаємо Вашу увагу на те, що за час керівництва Козачука О.І. Товариство:

  • в 10 разів збільшило рівень прибутку, досягнувши показника в 85,711 млн. грн. Це не тільки один з найбільших прибутків серед енергорозподільчих компаній, це прибуток, який перевищує прибуток інших 4-х державних обленерго разом взятих (для прикладу, АТ «Харківобленерго» – 1,139 млн. грн, АТ «Запоріжжяобленерго» – 0,672 млн. грн, АТ «Миколаївобленерго» – 30,440 млн. грн, ВАТ «Тернопільобленерго» – 0,639 млн. грн.);
  • щороку, чотири роки поспіль, на 100 відсотків виконувало інвестиційну програму, план капітальних ремонтів та завдання з економії ТВЕ;
  • майже в 2 рази збільшило вартість активів з 1 551 103 тис. грн в 2016 році до 2 457 346 тис. грн в 2018 році;
  • не має заборгованості перед учасниками енергетичного ринку та забезпечує 100-відсотковий рівень розрахунків;
  • вдвічі збільшило рівень середньої заробітної плати, досягнувши показника в 15 тисяч гривень для працівника основної виробничої професії. Це є досить високий показник для Хмельницької області, що створює Товариству імідж конкурентного роботодавця (для порівняння, середня заробітна плата в Хмельницькій області на січень 2020 року не досягла 12 тис. грн).

Оскільки 70% акцій Товариства, які належать державі, перебувають в управлінні Фонду державного майна України, хотілося б бачити з боку Фонду більш чіткі дії з організації приватизаційного процесу Товариства, а не популістський крок щодо зміни керівництва, який начебто має стати запорукою покращення бізнес-клімату в регіоні. Поки що ж Фонд державного майна як орган приватизації, на наш погляд, демонструє повну бездіяльність. За останні вісім місяців Фонд провів лише одну нараду, а приватизаційні процеси жодним чином не прискорилися.

Єдиною дією, спрямованою на прискорення процесу приватизації АТ «Хмельницькобленерго», Фонд державного майна вважає зміну керівництва Товариства, не розглядаючи та не аналізуючи при цьому реальний стан справ Товариства та динаміку його роботи за останні роки.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення сталої роботи однієї за стратегічних компаній Хмельницької області, для організації більш ефективної роботи з підготовки до приватизації, просимо Вас розібратися з питанням підготовки до приватизації АТ «Хмельницькобленерго», скасувати розпорядження КМУ від 26.02.2020 № 161-р щодо погодження з пропозицією Фонду державного майна України щодо тимчасового призначення виконуючим обов’язки керівника АТ «Хмельницькобленерго» Гапонова В.М., дати можливість Товариству і надалі розвиватись під головуванням в.о. генерального директора АТ «Хмельницькобленерго» Козачука Олега Івановича.

Трудовий колектив АТ «Хмельницькобленерго»

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter