Новини
Суспільство

Жителька Хмельниччини відсудила у квартирантів гроші за зіпсоване майно

За рішенням Славутського міськрайонного суду Хмельницької області наймачі житла мають сплатити власниці помешкання 17 тисяч гривень.

Ще минулої зими пенсіонерка зі Славути здала приватний будинок сімейній парі. Після декількох місяців проживання з’ясувалося: через недбалість нових мешканців у хаті вийшла з ладу система опалення та каналізація, позаяк  квартиранти у період морозів вимикали опалення. Відремонтувати пошкоджені комунікації за власний рахунок пожильці відмовилися, зустрічей уникали, на телефонні дзвінки не відповідали. Тому жінці довелося шукати справедливості у суді. Славутчанка належить до категорії осіб, які можуть претендувати на безоплатну вторинну правову допомогу.

Це проста халатність. Йдучи з дому, квартиранти відключали котел, щоб зекономити. Компенсації вдалося домогтися завдяки підписаному з мешканцями договору. Відповідно до нього  орендар зобов’язався за власний рахунок здійснювати профілактичне обслуговування та ремонт орендованого майна і обладнання, – розповідає адвокат Олег Жилюк.

Пошкодження комунікацій підтвердив інженер-будівельник. У його висновку йдеться: в будинку потребують заміни чавунні радіатори опалення, зворотні радіаторні крани, сталеві неоцинковані труби, водяний змішувач, кран на змішувач, поліетиленові напірні труби та сифон для раковини.

Славутський міськрайонний суд визнав: згідно зі ст. 779 Цивільного кодексу України наймач зобов’язаний усунути погіршення речей, які сталися з його вини. А у разі неможливості відновлення власник житла має право вимагати компенсації завданих йому збитків. Згідно з кошторисним розрахунком вартості будівництва, поточний ремонт системи опалення та водопостачання житлового будинку позивачки становить 17 004 гривень.

Нещодавно справа надійшла у виконавчу службу, яка займатиметься  стягненням суми з мешканців. При відкритті виконавчого провадження накладається арешт на майно або транспорт, який належить наймачу. Якщо особа офіційно працевлаштована, щомісяця стягуватимуть до 20% із зарплати, – додає Олег Жилюк.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter