Новини
Суспільство

Сестра загиблого жителя Хмельниччини може отримати понад 400 гривень моральної компенсації

Шепетівський міськрайонний суд задовільнив позовні вимоги місцевої жительки, брата якої до смерті побили два роки тому.

За вироком Феміди, обвинувачені у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень мають сплатити, окрім понад 11 тисяч гривень матеріальної шкоди, ще й понад 400 тисяч моральної компенсації сестрі загиблого.

Трагедія сталася навесні 2018 року. Тоді двоє жителів Грицева завітали до будинку, де мешкав потерпілий. За словами адвокатки Тетяни Царик, незвані гості навіть не знали шепетівчанина. Прийшли ж до його співмешканки з наміром розпити алкогольні напої. 

Чоловік заперечував, а гості наполягали на своєму. Тоді і виник конфлікт з несенням тяжких тілесних ушкоджень. Фактично, за висновком судмедексперта, після такого побиття мало хто зміг би жити з отриманими травмами. Потерпілий вже на момент приїзду швидкої був у стані коми, – розповідає Тетяна Царик.  

Після перебування протягом 10 днів у відділенні інтенсивної терапії Шепетівської центральної районної лікарні чоловік помер. Сестра загиблого змогла надати суду квитанції з підтвердженням витрачених у зв’язку із трагедією коштів: 8 тисяч гривень на лікування та ще понад 3 тисячі гривень – на поховання брата.  

Справа майже два роки була у провадженні суду першої інстанції. Вирок же було ухвалено у 2020 році. Хоча йдеться про тілесні ушкодження, які спричинили смерть, я трактувала це як вбивство. Тому ми заявили 600 тисяч гривень моральної шкоди, оскільки через загибель брата був порушений спосіб життя сестри. Суд дослухався до аргументів і стягнув 400 тисяч гривень. Я вважаю це непересічним випадком у судовій практиці, оскільки зазвичай за подібних умов найбільша з призначених судом сум моральної компенсації – не більше 200 тисяч гривень. У цьому ж випадку суд взяв до уваги реальну ступінь моральної шкоди, яку зазначала моя довірителька, – зазначила адвокатка.

За нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, жителі Грицева отримали по 7 років позбавлення волі. Наразі чоловіки перебувають у Хмельницькому СІЗО.

Обвинувачені, за словами захисниці, свою провину у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень категорично не визнали.  Та не погодилися з необхідністю сплачувати матеріальну та моральну компенсацію сестрі загиблого. Захисники чоловіків оскаржують вирок у Хмельницькому апеляційному суді.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter