Новини
Суспільство

На Хмельниччині підлітки-порушники матимуть шанс не потрапити за ґрати

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» стартувала у Хмельницькій області.

Це пілотний проєкт Міністерства юстиції України та Офісу Генерального прокурора. До нього можуть бути залучені неповнолітні, котрі вперше скоїли злочин невеликої або середньої тяжкості та визнали факт вчинення ними правопорушення. Важлива умова – згода на участь у програмі й потерпілої сторони.

Минулого року проєкт з відновного правосуддя працював у шести областях України. За понад рік реалізації до нього було залучено 137 підлітків, 60 із них суд звільнив від кримінальної відповідальності. Для неповнолітніх програма відновлення – це шанс на нове життя, можливість переосмислити свої вчинки і виправити помилки. Якщо підліток відшкодує збитки і примириться з потерпілим (потерпілою), успішно пройде етап ресоціалізації, його (її) можуть звільнити від кримінальної відповідальності і закрити кримінальне провадження.

Замість опинитися за гратами, підліток, який припустився помилки, залишається зі своїми рідними та близькими, може далі навчатися і займатися улюбленими справами. Однак важливо, щоб надалі дитина не потрапила під вплив несприятливого середовища і не вчинила повторного злочину, – пояснює директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.

Наразі в області триває відбір адвокатів для навчання та подальшої участі у цьому пілотному проєкті. Саме ці правозахисники виступатимуть посередниками між неповнолітніми і потерпілими. Основні вимоги до фахівців: співпраця з системою безоплатної правової допомоги – включення до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. А також – щонайменше два роки стажу адвокатської діяльності, зокрема досвід роботи з дітьми у конфлікті із законом. Перевагами вважатиметься і досвід публічних виступів поза судовими засіданнями та досвід роботи у якості медіатора або навчання медіації.

Правозахисників оберуть за результатами участі у тренінгу за підтримки представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та у співпраці з Інститутом миру і порозуміння. Будь-які запитання щодо конкурсу можна спрямовувати на електронну адресу: info@legalaid.gov.ua

Всього у 2019 році адвокатам для захисту неповнолітніх у кримінальних провадженнях Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області видав 108 доручень. Це приблизно 4 % від загальної кількості доручень. До злочинів, які найчастіше скоюють неповнолітні, належать крадіжки, зберігання наркотичних засобів та грабежі.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter