Вислови, які дратують підлітків
25 Січня 2020
нейропсихолог

Підлітковий вік – складний період і для самих підлітків, і для їх батьків. Тінейджерів іноді доводять до сказу деякі слова батьків. Давайте спробуємо подивитися на поширені кліше від дорослих очима підлітків.

«Ось виростеш, тоді зрозумієш»
Що думає тінейджер? Чому це я повинен чекати, поки виросту?Піду знайду того, хто мені відповість на запитання зараз. І взагалі, краще не питати у батьків, а розбиратися самостійно!

«А коли ми були в твоєму віці, у нас не було таких іграшок/телефонів/планшетів»
Зараз несподіваний для дорослих поворот думок дитини: мамо, тату, ну, якщо ви заздрите тому, що у нас стільки технологічних примочок, то не треба щоразу мені про це казати!

«Я ж казав/казала!»
Підліток думає у відповідь на це: та я в курсі Краще б ви мене підтримали та підбадьорили.

«Твої кумири насправді не такі круті, як тобі здається»
Ця фраза – табу. Просто поставте себе на місце дитини. Ви б як відреагували на таку заяву? Ось і ваш підліток розсердиться

«Йди прогуляйся», коли дитина хоче повалятися вдома на дивані та «куди ти знову йдеш», коли він збирається йти гуляти з друзями. Ну, не може настрій батьків та дитини збігатися завжди-завжди, нічого тут не поробиш. Але тінейджерів такі ситуації все одно бісять.

«Навіщо ти цілуєш кішку/собаку?»
Підліток думає: це єдина істота в будинку, яка просто мене любить та нічого від мене не вимагає, тому хочу – цілую.

«Зараз у тебе найкращий час у житті, тобі не потрібно ні про що турбуватися»
Тінейджер думає: СЕРЙОЗНО? Та у мене є маса речей, які мене турбують безперервно: оцінки, домашки, прищі, подружки/друзі, моє майбутнє тощо.

Погодьтеся, іноді корисно на хвилинку замислитися, що саме хочете донести до свідомості дитини, щоб правильно підібрати слова. Бажаємо вам взаєморозуміння з дітьми та любові!

Більше інформації можете дізнатися на сторінці психологічного центріу“Інсайт” або за телефоном 097-665-08-45.