Новини
Дозвілля

Коли для відвідувачів відкриються музеї та бібліотеки Хмельниччини?

Приймати відвідувачів від 11 травня музеям дозволив Уряд. Проте на Хмельниччини не всі такі заклади повноцінно відкрилися.

Вже можна потрапити у Межибізьку фортецю у селищі Меджибіж, а також у музей-заповідник «Старий замок» у Кам’янці-Подільському. Вхід на об’єкт здійснюватиметься за наявності засобів індивідуального захисту. У Кам’янці-Подільському обіцяють ще й термоскринінг на вході.

Водночас у музеях, розташованих у приміщеннях, не поспішають відчинити двері для поціновувачів прекрасного. Приміром, до 22 травня не можна буде ознайомитися з експозиціями  шепетівського Музею пропаганди. За цей час тут планують за кошти спецрахунку придбати засоби для дезінфекції та індивідуального захисту, а також розробити  внутрішній протокол діяльності музею.

Наразі виходить весь колектив, крім двох працівників, яким більше 60 років.  Вони залишаються на дистанційній роботі. Ще двоє вирішили піти у відпустку. Ми робимо провітрювання фондосховища, дезінфекцію приміщень. З 22 травня не приводитимемо  масові заходи. Будуть лише індивідуальні екскурсії для одного відвідувача, – повідомила директорка КЗК «Музей пропаганди» Наталія Никонова.  

Бібліотеки і поготів до переліку закладів, які могли б відкритися для відвідувачів, не потрапили. Хоча спочатку про нібито готовність книгозбірень до відновлення прийому клієнтів заявив міністр МОЗ Максим Степанов. Проте після звернення до Кабміну в.о. міністра культури з проханням про відтермінування відкриття бібліотек уряд про цю свою ініціативу більше не повідомляв. А відтак інструкції для відновлення роботи книгозбірень досі не з’явилися. Ось чому двері бібліотек Хмельниччини будуть зачинені для відвідувачів ще до 22 травня.

Нам вже зараз без кінця телефонують читачі, запитують, чи ми вже відкрилися. Але наш власник – Хмельницька обласна рада – нам ніякого рішення поки не надав. Ми робимо свою внутрішню роботу, але для читачів зачинені. Якщо нам дозволять працювати, відкриємо лише єдине вікно прийому і видачі літератури. Але читальні зали та інтернет-центр – ні. Прийняті книги маємо розміщувати в окремій тарі, куди буде наклеєний стікер з датою повернення. Книги зберігатимуться на карантині 10 днів, – розповіла заступниця директора Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва Віра Тарчевська.

Можливості використовувати безконтактні термометри для вимірювання температури тіла відвідувачам у закладі поки нема.  Засоби ж для дезінфекції тут закуплять за кодом приладдя для прибирання приміщень. Також планують придбати маски, окуляри та щитки для працівників. Власними силами доведеться монтувати і захисний екран на кафедру.

Поки що не відкриті для відвідувачів і 15 філій Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи. У закладі є вже певні напрацювання щодо роботи у нових умовах. Проте вказівок від Міністерства культури тут поки не отримували. 

Ми собі певні правила склали. Коли відкриють, правила можуть коригуватися залежно від умов карантину. Зараз зайвих коштів немає. Але трохи маємо спонсорських масок  і антисептиків. Деякі працівники після того, як почали їздити маршрутки, вже вийшли на роботу. Довідки, які можна видати дистанційно, ми видаємо, – зазначила директорка Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи Тамара Козицька.

 

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter