Новини
Суспільство

Хмельницьке СІЗО на карантині. Але до коронавірусу тут не готові

Моніторинг щодо дотримання протиепідемічних заходів та дотримання прав в’язнів в умовах карантину у державній установі «Хмельницький слідчий ізолятор», проведений наприкінці квітня,  показав, що попри вжиті заходи щодо попередження проникнення та поширення коронавірусної інфекції, в установі допускаються численні порушення.

Медична частина не повною мірою підготовлена до роботи на випадок масового надходженні осіб з підозрою на COVID-19. Всупереч розпорядчих документів Міністерства юстиції України та Державної установи «ЦОЗ ДКВС України», в СІЗО не визначено окреме приміщення для розміщення осіб з підозрою або захворюванням на коронавірусну інфекцію. Наявне приміщення ізолятора на 2 ліжко-місця у день візиту не було вільним та знаходилось у неналежному стані, його дезінфекція не проводилася.

У штаті наявний лише один лікар-інфекціоніст, який працює на 0,5 ставки. В медичній частині відсутня рентгенологічна установка та швидкі тести на грип А та В, SARS-CoV-2, витратні матеріали для відбору проб для проведення лабораторних досліджень, медичний персонал не забезпечений протиепідемічними костюмами. Щоденні медичні огляди утримуваних не проводяться, за винятком випадків особистого звернення в’язнів, а також новоприбулих до СІЗО осіб.

Не забезпечується ізоляція на 14 діб осіб, які вибували з установи для участі у судових засіданнях та для проведення слідчих дій під час запровадження карантинних заходів (у березні – квітні 172 утримувані особи вибували та повертались до СІЗО). Такі особи поміщаються у загальні камери разом з іншими ув’язненими/засудженими.

Незважаючи на письмові звернення адміністрації Установи, не вирішено питання з судовими органами щодо проведення судових засідань виключно в режимі відео-конференції (в період карантину до судів вивозились 128 осіб ).

За інформацією начальника Хмельницького СІЗО Руслана Сухораба, фінансування із  бюджету для проведення карантинних заходів не надходило. Установа  на проведення карантинних заходів отримала лише благодійну допомогу. На день візиту забезпечення персоналу установи засобами індивідуального захисту наступне: 2169 одиниць масок медичних, 5 захисних екранів (окулярів), 200 пар рукавичок гумових, що є вкрай недостатнім.

Дезінфекція камер не проводиться належним чином: графік  відсутній, дезінфекцію ув’язнені проводять самостійно (в деяких камерах дезінфекція не проводиться взагалі, засоби для дезінфекції  в деяких камерах відсутні або не використовуються, ув’язнені не обізнані з необхідністю використання дезінфекційних засобів, порядком та періодичністю проведення дезінфекції).

 Встановлено порушення права на безпечне розміщення ув’язнених і соціальне дистанціювання (підпункти 2-3 пункту 8 Рекомендацій Підкомітету ООН проти катувань державам-учасницям щодо пандемії коронавірусу від 25.03.2020 та пункт 5 Переліку принципів, що стосуються поводження із особами, позбавленими свободи, у контексті пандемії коронавірусної хвороби COVID-19, затверджених Європейським комітетом проти катувань). Деякі камери СІЗО переповнені, площу на одного ув’язненого, встановлену Законом України «Про попереднє ув’язнення», не дотримано.

Наразі ув’язненим та засудженим, що перебувають у СІЗО, заборонені побачення з близькими та рідними. Дозволене лише отримання передач від них. Відзначу, що у кімнаті прийому передач проводиться дезінфекція та кварцування, є антисептики для відвідувачів, персонал, що проводить прийом передач, забезпечений засобами індивідуального захисту. Передачі проходять кварцування і лише після цього передаються ув’язненим.

У день проведення моніторингу в одній із камер ізолятору СІЗО перебував хворий на псоріаз. Усе його тіло було вкрите ранами, а підлога ізолятора просто всипана полущеною шкірою. Через відміну етапувань до колоній, людина не отримувала належної лікарської допомоги. Після моніторингового візиту, було знайдено можливість відправити засудженого до лікарні Шепетівської виправної колонії.

За наслідками моніторингового візиту підготовлено звіт та акти реагування, в яких викладені рекомендації щодо усунення виявлених порушень, що направлені  Центрально-Західному міжрегіональному управлінню з питань виконання покарань Міністерства юстиції України, Філії «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Хмельницькій  області» та ДУ «Хмельницький слідчий ізолятор».

Оксана Кізаєва, регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter