Новини
Суспільство

«Апарати ШВЛ» у хмельницького «Новатора» купувати не будуть?

В середині березня, коли в Україні вже оголосили про загрозу пандемії, але заходи безпеки ще не були надто жорстокими, з Хмельницького ДП «Новатор» почали лунати заяви про готовність переорієнтувати виробництво та долучитися до допомоги у боротьбі з поширенням коронавірусу.

На загал пообіцяли запустити і масове пошиття захисник масок, і виробництво респіраторів із високим рівнем захисту, і збільшити випуск приладів УФІТ, які є альтернативою маскам.

Історію з виробництвом масок проілюстрували сюжетом, де показали швейний цех, який, за словами керівництва заводу, шиє марлеві маски тисячами. І урочисте вручення масок самим директором ДП «Новатор» Олексієм Свистуновим – також показали. Щоправда, скільки цих масок в подальшому пошили і чи пошили їх взагалі – невідомо, адже на загал така інформація не оприлюднювалася. Крім, хіба що інформації на Фейсбук про те, що принаймні працівників «Укроборонпрому» масками забезпечили.

Та сама історія – з респіраторам класу FFP3, першу партію яких на підприємстві обіцяли випустити в кінці травня. Пообіцяли і…

І взялися за чергову розробку – апарат штучної вентиляції легень. Нову «обіцянку» «Новатора» протягом останніх тижнів не розпіарив лише лінивий. Так само активно в мережі дискутували про те, наскільки новий виріб, який на «Новаторі» називали апаратом штучної вентиляції легень, потрібен українській медицині та наскільки він безпечний.

До слова, на початку квітня в одному з інтерв’ю Хмельницький міський голова Олександр Симчишин зазначив наступне:

«Мав розмову з керівництвом заводу «Новатор», яке повідомило, що готове розглядати можливість виготовлення апаратів штучної вентиляції легень. Однак їм знадобиться лише півроку, щоб зробити технічну документацію в умовах нашої бюрократії. Якби у грудні минулого року було б запустити цей процес… то у Хмельницькому на травень уже могли виготовляти апарати ШВЛ».

Як з’ясувалося, “Новатору” вистачило набагато менше часу не лише на те, щоб розробити апарат, який, як зазначив очільник підприємства в інтерв’ю одному з місцевих видань, працюватиме, “навіть якщо впаде на підлогу з тумбочки”, а й на те, щоб отримати дозвіл МОЗ на його виробництво.

Крапку в історії з «апаратами ШВЛ» поставив сьогоднішній брифінг міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Очільник МОЗ прокоментував дискусію українських анестезіологів щодо закупівлі продукції хмельницького підприємства.

За словами міністра, закупівлі так званих мобільних інвазійних апаратів штучної вентиляції легень, які «Новатор» розробив за 10 днів і заявив про готовність їх виготовлення для медичних закладів, не передбачається.

Після проведення необхідних консультацій з експертами та президентом Асоціації анестезіологів України Сергієм Дубровим потреби в таких апаратах не виявлено, – зазначив міністр.

Також він підкреслив, що експертна думка українських лікарів-анестезіологів є найважливішим критерієм для впровадження чи придбання тієї чи іншої продукції.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter