Новини
Новини ОТГ

ОТГ на Хмельниччині позивається до Уряду через свою ліквідацію

Шаровечківська громада позивається до Кабінету Міністрів України і просить суд визнати протиправним і скасувати розпорядження Уряду щодо затвердження перспективного плану формування територій громад Хмельницької області, а саме, в частині включення до складу Хмельницької тергромади Малашовецької та Шаровечківської територіальних громад.

Як повідомляє Всеукраїнська Асоціація ОТГ, позов громада подала до Окружного адміністративного суду міста Києва.

Позивач переконаний, що жодним спеціальним законом, що регулює порядок утворення та функціонування органів місцевого самоврядування, порядок добровільного об’єднання, не надано повноважень для Уряду приймати будь-які рішення щодо розформування раніше створених територіальних громад, приєднувати вже існуючі ОТГ до інших громад, чи будь яких інших рішень щодо вже існуючих ОТГ.

Починаючи з листопада 2019 року Шаровечківска сільська рада – як представницький орган об’єднаної територіальної громади, зверталась до Хмельницької ОДА, органів державної влади з листами, в яких просила врахувати думку громади, яка не дає згоди на об’єднання з Хмельницькою громадою.  Відповідне рішення було прийнято і на позачерговій сесії Шаровечківської сільської ради. Однак всупереч положенням Європейської хартії місцевого самоврядування, законодавства України, без врахування думки громади, Шаровечківську  територіальну громаду було включено до складу Хмельницької громади.

Як відомо, Шаровечківська територіальна громада була передбачена Перспективним планом формування територій громад Хмельницької області згідно з Розпорядженням КМУ № 156 від від 14.03.2018 року та утворена 22 травня 2018 року внаслідок об’єднання двох сільських рад. У квітні 2018 року було проведено вибори депутатів ОТГ та голови Шаровечківського ОТГ, які здійснюють свої повноваження і на даний час. Станом на момент звернення до суду з цим позовом, Шаровечківська об’єднана територіальна громада існує, зареєстрована відповідно до законодавства України, є спроможною.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter