Новини
Суспільство

Хмельницький міський голова вимагає вибачень від президента

Очільник Хмельницького Олександр Симчишин разом з мерами інших міст звернувся до глави держави та уряду після їхніх заяв щодо мовного питання та законодавства.

У спільній заяві міських голів неприпустимими названі висловлювання Президента України щодо української мови та його прагнення зменшити її квоти.

20 травня Президент України Володимир Зеленський заявив про потребу “навести порядок з мовними квотами”, щоб усунути “несправедливість щодо людей, які не є україномовними”, – зазначено в документі, оприлюдненому на офіційних сайтах міськрад Івано-Франківська та Тернополя, повідомляє XM-inside.

Нагадаємо, 20 травня на прес-конференції Президент України заявив:

У цілому питання мови в Україні не стоїть. Воно дуже штучне це питання. Що стосується “справедливості” – вона має бути для всіх, як україномовних, так і… у нас багато різних меншин, така країна, стільки кордонів, така історія – складна. Кожна меншина… ми повинні захищати її права і можливості і знати свою мову, рідну мову.

Згодом, 27 травня, голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив про потребу змінювати закон про мову. Крім того, українські суди закидають чисельними позовами від імені депутатів монобільшості з вимогою очорнити символи української державності, – йдеться у документі.

Ініціатори звернення трактують такі дії з боку можновладців як політичну диверсію проти України, української нації та кожного українця, провокують громадянський конфлікт.

Відтак Олександр Симчишин, Руслан Марцінків та Сергій Надал вимагають у Голови Верховної Ради, Президента та Глави Уряду:

  • припинити нападки на основи української нації та державності;
  • публічно вибачитися за вислови, що зневажають Україну;
  • зупинити політику малоросійства та нищення держави.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter