Новини
Політика

У Хмельницькому жінки зібрались, щоб обговорити виборче законодавство

Учора в обласному центрі відбулась зустріч депутаток та кандидаток в обранці до місцевих рад Хмельниччини. Приводом для зібрання жінок з міста  Хмельницького, Шепетівки, Полонного, а також Красилівського та Віньковецького районів стало обговорення прийнятого Верховною Радою України в першому читанні Виборчого кодексу.

За словами організаторки заходу Тетяни Баєвої, положення цього законодавчого акту не відповідають реаліям сучасного українського суспільства.

До прикладу, грошова застава для реєстрації партійного списку в Хмельницьку облраду складає 1 870 000 грн. Середня заробітна плата складає 9 528 грн. (за розрахунками Мінфіна на березень 2020 року). Якщо до цієї суми додати фактичні витрати на виборчу кампанію, то це практично унеможливлює участь середньо-статистичного громадянина чи громадянки (вчительки, лікарки, громадської діячки) у виборчому процесі в органи місцевого самоврядування та створює загрозу збільшення «кишенькових депутатів/ок», по суті, куплених олігархатом для захисту власних інтересів, – зазначає громадська активістка.

Підтримує таку позицію волонтерка, громадська діячка Леся Стебло. Вона зазначає, що в разі не внесення змін у новий Виборчий кодекс, Україна неодмінно зробить крок назад.

Широку дискусію викликало питання, що стосувалось моральних якостей депутатів та кандидатів. Зокрема, Інна Ящук, депутатка Хмельницької обласної ради, розповіла присутнім про власний досвід роботи з виборцями. Вона підкреслила, що сумлінне і чесне виконання суспільно-важливих завдань може переламати «прогнилу» систему і у цьому, безумовно, мають взяти участь активні і цілеспрямовані жінки.

Результатом зустрічі стало колективне звернення депутаток, що входять до складу міжфракційних груп «Рівні можливості» та громадянських організацій Хмельницької області, де політикині просять  органи місцевого самоврядування звернутися до Верховної Ради України щодо внесення зміни у Виборчий кодекс України, якими уніфікувати підхід до грошової застави, зменшивши її для зазначених місцевих рад з розрахунку 4 мінімальні заробітні плати на кожні 90 тисяч виборців та підтримати проект Закону «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)» від 17.01.2020 № 2769.

Висловлюємо свою підтримку Законопроекту 2769 та нагадуємо стосовно «червоних ліній», які не мають бути перетнуті, і принципові моменти, які мають зберегтися у Виборчому Кодексі попри будь-які зміни до нього: як-то гендерні квоти, відмова у реєстрації партій, які не дотримаються квотної норми при складанні списків кандидатів, – сказано у зверненні.

Таким чином, на думку активісток, будуть забезпечені рівні можливості жінок і чоловіків брати участь у прийнятті рішень на всіх рівнях влади.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter