Новини
Спорт

Спортивне закулісся Хмельниччини: кращі не завжди фінансуються ліпше

Фінансування спортсменів Хмельниччини не завжди відбувається за спортивним принципом: кращий результат – більше коштів. Іноді тим, хто не показує результати, надають суттєву підтримку. Натомість ті, хто має низку перемог, – залишаються без фінансової підтримки.

Про це заявили декілька тренерів на зустрічі представників регіонального олімпійського комітету, обласного управління молоді та спорту, представників обласних федерацій з олімпійських та неолімпійських видів спорту із заступницею голови облдержадміністрації Оксаною Ситницькою.

Спортсмен 2000 року народження за 2019 рік брав участь в одних змаганнях, виграв один бій. Отримав фінансування понад 15 тисяч гривень. Інший – брав участь у трьох змаганнях за 2019 рік і також виграв один бій. Йому дають 9 тисяч гривень. У третього – дві участі у змаганнях, виграний один бій – і 8 тисяч гривень. В результаті на навчально-тренувальні збори семи осіб, які за весь 2019 рік виграли лише 7 боїв, було витрачено 58 тисяч гривень. Натомість є спортсмени, які виїжджають регулярно на змагання та виграють лише за одні змагання 8-10 боїв. Але при цьому вони не отримують фінансування взагалі, – розповів віце-президент Федерації фехтування області Юрій Мазур.

На його думку, така ситуація призводить до того, що деякі спортсмени Хмельниччині, які показують високі результати на всеукраїнських та міжнародних змаганнях, змушені виступати за інші області. Наприклад, за Київську, Одеську та Львівську.

Окрім того, нелогічним виглядає і розподіл фінансування на рапіру та шпагу. Приміром, рапіристи Хмельниччини у 2019 році отримали понад 40% фінансування, призначеного для фехтування. При цьому їхній середній результат – 13 місце у загальноукраїнському підсумку. Водночас шпажистам, жіноча команда яких виграла  Чемпіонат України у грудні 2018 року, дісталося лише 2% від усієї суми (решта коштів пішло на саблю для спортсменів, яких готують у Нетішині).  Загалом на фехтування, згідно з документами, у 2019 році було витрачено 350 тисяч  гривень.

Про непрозорий розподіл коштів  на зустрічі заявив і очільник Кам`янець-Подільського міського дитячо-юнацького клубу тхеквондо ВТФ СК “ЧАЙКА” Сергій Чайка. В результаті такого перерозподілу 70% загального фінансування виду спорту проходять через руки одного тренера.

У 2019 році з 400 тисяч гривень  на навчально-тренувальні збори для спортсменів з Кам’янця-Подільського було виділено лише 9800 гривень. З 14 осіб Національної збірної України 8 спортсменів – це ті, яких треную я. І такі речі відбуваються протягом багатьох років, – розповів Сергій Чайка.

Як пояснила Оксана Ситницька, наразі відбулася перевірка діяльності управління молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації.

Перевірка завершилася 15 червня. Нині ми чекаємо на висновки – чи буде наступний етап перевірки, чи будуть матеріали спрямовані далі. Щодо фінансування, то матеріальна база застаріла. Наразі на рівні Міністерства молоді та спорту визначається, як забезпечити виплату коштів не через тренера, а індивідуально – на банківські карти безпосередньо спортсменам, – зазначила Оксана Ситницька.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter