Новини
Події

Для хмельницького музею викупили раритетну монету

Не більше 200 в Україні, і одна відтепер зберігатиметься в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї.

Унікальну монету «подільський півгріш» часів князювання Костянтина Коріатовича подарував музею хмельничанин Сергій Добжанський.

Монету хмельничанин викупив у колекціонера. Каже, гроші на неї збирав понад чотири місяці.

Вдалося зібрати 17 тисяч. Я про це повідомив людині, яка мала монету в колекції, і сказав, що більше не маю сил збирати. Він погодився поступитися тисячею гривень і продати цей півгрошик, – розповідає Сергій.

До збору коштів долучилися жителі усієї України. Висилали гроші з Черкас, Харкова, Ірпеня, Тернопільщини та Вінниччини. І це робить подію унікальною, адже донині раритети в музей потрапляли з наукових експедицій, закуповувалися самими музейниками, дарувалися краянами. Але щоб для купівля спеціально збирали гроші усім миром – це вперше.

До слова, монета – не єдиний подарунок пана Сергія музею. Разом із півгрошем чоловік передав корчагу часів Трипілля. Колекція трипільського посуду у музеї непогана, однак глечик із настільки яскравим і гарно збереженим орнаментом буде першим, зазначають науковці. Його Сергію Добжанському допоміг придбати товариш.

Корчага уже склеєна зі шматків, але зроблено це непрофесійно. Відтак музейники звертатимуться до Національного реставраційного центру у столиці, щоб тамтешні фахівці зробили усе, як годиться. Часу на це піде, щонайменше, рік. А от на подільський півгрошик усі бажаючі можуть подивитися вже зараз. Раритет стане липневим експонатом місяця.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter