Новини
Суспільство

Як у Хмельницькому конвоюють жінок-підсудних

У Хмельницькому батальйоні Нацгвардії є шість жінок-військовослужбовиць, які несуть службу з конвоювання та забезпечують права підсудних.

Однією з функцій та завдань військової частини 3053 Національної гвардії України, що дислокується у Хмельницькому, є конвоювання, екстрадиція та охорона осіб, узятих під варту і засуджених до позбавлення волі. Такі службово-бойові завдання пов’язані з підвищеним ризиком для здоров’я та життя, тому зазвичай виконуються переважно чоловіками, що пройшли відповідну підготовку та постійно підтримують високий професійний рівень.

Але нерідко й жінки-військовослужбовці певних підрозділів залучаються до завдань з конвоювання у випадках, якщо підсудною або засудженою є теж жінка. Коли із слідчого ізолятора до судової установи потрібно конвоювати підсудну жінку, у склад варти залучаються військовослужбовці-жінки для виконання службово-бойового завдання.

У такому випадку вдається забезпечити якісний прийом підсудної та забезпечення її прав та гідності.

«Транспортування й супровід, тобто конвой, спецконтингенту жіночої статі має свою специфіку, яка вимагає виконання певних дій та правил стосовно жінки-підсудної або засудженої, які уповноважена виконувати лише військовослужбовець-жінка у складі конвою, – зазначає помічниця начальника варти з конвоювання екстрадиції та охорони підсудних Яна. – Ми, жінки-конвоїри, вирушаючи у варту, озброюємося, екіпіруємося, виїжджаємо до слідчого ізолятора, де приймаємо, після належних дій жінок-підсудних та доставляємо їх до судових установ, а після закінчення судових процесів конвоюємо у зворотному напрямку».

Виконання службово-бойових завдань з конвоювання – справа відповідальна та небезпечна, що вимагає високого професіоналізму, витримки, сміливості, сильного характеру, тобто, певного набору рис та якостей, необхідних для її виконання. Тому жінки-військовослужбовці Хмельницького батальйону Нацгвардії, яких зараз 6, уже більше трьох років несуть службу з конвоювання та підтримують гендерні права підсудних, цим самим підвищуючи ефективність та довіру до правоохоронного компоненту.

«Бувають випадки, коли доводиться виїжджати на особливу варту – конвоюємо жінку, засуджену до довічного позбавлення волі. Це потребує певного психологічного налаштування, зібраності, підвищеної уважності, дуже добре налагодженої командної роботи… Без цього ніяк, – ділиться Яна. – Сьогодні була саме така варта. Зазвичай, жінки-підсудні схильні більше довіряти та співпрацювати з конвоїрами-жінками. Але мусимо кожної миті бути дуже уважними і пильними, ніщо не має відволікати уваги ні на секунду від безпосереднього виконання того, що робиш у конкретний момент».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter