Новини
Події

У Хмельницькому на кладовищі почали незаконне будівництво

В обласному центрі на території старого польского кладовища, попри спротив хмельничан, почали будівельні роботи зі зведення храму.

У вихідні у Хмельницькому на вулиці Чехова, 28 місцеві мешканці та активісти зафіксували відновлення будівельних робіт.

Один з активістів – хмельницький відеоблогер Віталій Підгайчук, який також мешкає на цій вулиці – фіксував на відео процес будівництва та розмови з робітниками.

НЕЗАКОННЕ БУДІВНИЦТВО ЦЕРКВИ У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ [ОНЛАЙН]

Опубліковано Віталієм Підгайчуком Пʼятниця, 10 липня 2020 р.

Решту відео, відзнятого в режимі онлайн, можна переглянути на сторінці у Фейсбук Віталія Підгайчука.

Хмельничанин зазначає: ще чотири роки тому, коли вперше на території кладовища намагалися почати будівництво, він створив ініціативну групу, в яку входили місцеві мешканці, що виступали проти зведення храму на могилах.

«Ми зібрали майже пів тисячі підписів людей, які є мешканцями цієї вулиці, мешканців Хмельницького, в яких поховані тут рідні. Ми зібрали підписи і подали їх на розгляд земельної комісії. Земельна комісія підтримала ініціативну групу», – розповідає Віталій.

І додає: на цвинтарі є могили, до яких досі приходять родичі померлих.

«Тут були поховання, а зараз забудовник без дозволів забиває сваї в могили. Вони навіть поставили туалет на могилах наших предків. Ви розумієте, як цинічно?» – обурюється хмельничанин.

Додає: частину надгробків позгрібали з могил та абияк поскидали на купу.

Настоятель храму Української православної церкви Протоієрей Іоан каже: на цьому місці планують збудувати храм Великомученика Дмитрія – покровителя воїнів. Зазначає: мають необхідні документи, які надають дозвіл на будівництво. Датовані вони 2011-2012 роками.

На те, що храм будуть на території кладовища, священник відповідає так:

Це не від мене залежало, я цієї землі не виділяв. Мені виділяли на сесії. Мені сказали: «Не переживайте, це земля міської ради.

Голова Хмельницького обласного осередку спілки поляків Франц Міцінський розповідає: на цьому кладовищі є могили відомих осіб: генерала російської армії, міського голови тодішнього Проскурова Миколи Сікори, англійського лейтенанта Віктора Лоуренса.

Це акт вандалізму, який не знає меж, – коментує Франц Міцінський.

В 2016 році Хмельницька міська рада підтримала ініціативу мешканців вулиці Чехова щодо заборони будівництва храму, – розповідає директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олександр Чорнієвич.

Там у свій час були могили, були хрести, відповідно, ніхто не зробив перепоховання останків людей, які там знаходяться. Вони звичайно підвали не роблять, не розкопують ці могили, а забивають палі. Це є неприпустимо, – коментує посадовець.

Олександр Чорнієвич додає: планують зініціювати припинення акту постійного користування представників цієї конфесії та зупинити в законний спосіб будівельні роботи.

Детальніше – у сюжеті Супільне Поділля.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter