Новини
Екологія

Підприємство на Славутчинні незаконно видобувало надра?

3 322 812,5мводи було незаконно видобуто із підземних водозаборів Славутським управлінням водопровідно-каналізаційного господарства.

Як повідомили у Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області, 16 липня цього року під час позапланової перевірки Славутського УВКГ, перевіряючі встановили, що в період з серпня 2018 року по липень 2020 року підприємство здійснювало забір підземних вод за відсутності спеціального дозволу на користування надрами.

Врахувавши порушення вимог статей 16, 19 Кодексу України про надра та встановлено розмір збитків завданих внаслідок самовільного використання вод без наявності відповідного на те дозволу Славутським УВКГ. Сума збитків – 5млн. 510тис. 552 грн. 25коп.

У Славутському водоканалі заперечують завдану довкіллю шкоду.

Начальник Славутського УВКГ Дементій Збаровський заперечує усі звинувачення. З його слів, для отримання спецдозволу ще у 2018 році надали необхідний пакет документів у Державну службу геології та надр.

«Там півроку зволікали з розглядом документів: то кома, то крапка неправильна. Тому ми звернулися в суд. Всі судові інстанції виграли. Ми платимо за надра і маємо законні підстави для роботи», – каже керівник підприємства.

Хмельницький окружний адміністративний суд у липні 2019 року визнав, а апеліційний суд погодився, що за відсутності дозволу на спецкористування надрами Славутське УВКГ таки має право використовувати водні ресурси «за мовчазною згодою». Окрім того, суд зобов’язав профільне Міністерство видати підприємству зазначений дозвіл.

На сьогодні рішення суду не виконано. Отож справою зайнялася виконавча служба. Юристи водоканалу ж мають намір звернутися до правоохоронних органів із заявою щодо вчинення кримінального правопорушення – невиконання судового рішення.

Читайте також: Хлібокомбінат поблизу Хмельницького оштрафували за забруднення довкілля

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter