Новини
Культура

У Хмельницькому представили унікальні твори Тетяни Яблонської

Мисткиня-легенда, творчість якої відома усьому світові,  Тетяна Яблонська присвятила своє життя родині та мистецтву, роботи останнього періоду її творчості представили напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Експозиція виставки «Тетяна Яблонська. ВІКНО. пастель (2000-2005)» налічує 45 творів створених пастеллю – які є матеріальним доказом таланту, що проявляється повз будь-які життєві перешкоди.

Ніжні і лаконічні натюрморти й пейзажі художниця створювала ледь рухомою лівою рукою, будучи прикутою до інвалідного візка, але не зневірившись у своїх силах та можливостях.

Після перенесеного інсульту – Тетяна Яблонська, яка побачила майже всю земну кулю, була замкнена в просторі квартири, решту життя споглядаючи через раму кухонного вікна.

Але цю перешкоду їй вдалось подолати творчістю, яку знову пробудили у жінці її дочки – Олена та Гаяне.

Створивши міні-майстерню вдома – доньки продовжили життя матері творенням її довершеного мистецтва та новою, сильнішою жагою до нього.

На картинах художниця зображала звичні побутові речі – банки, посуд, квіти, дерева за вікном, які змінюються з плином часу та набувають нової краси.

Різні за кольором й емоціями пастелі повертають нас до східної філософії, де плинність часу дозволяє зробити акцент на важливості дріб’язку, як основи пізнання всього величного світу.

Художниця ніби питає глядача – а чи він бачив неповторну красу звичного і чи готовий він присвятити час цим досвідам гармонійного споглядання.

На відкритті виставки, директорка музею – Ольга Долінська відзначила, що твори пані Яблонської своєю енергетикою та змістом дійсно надихають і підтверджують улюблену тезу мисткині – жити і зустрічати всі життєві труднощі з рівною спиною.

Крім того, гостям пощастило долучитись до віртуального діалогу з наймолодшою донью Яблонської – Гаяне Атаян, яка радо розповідала про особливості творення представлених на виставці робіт та сімейні таємниці легендарної мистецької родини.

Хмельничани можуть переглянути вишукані твори геніальної української живописеці Тетяни Нилівни Яблонської протягом наступних двох місяців у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Автор: Ольга Нікітіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter