Новини
Культура

На День міста хмельничани побачать «живого» гетьмана

Унікальний мистецький проект «Пам’ятники Богдану оживають», який реалізовується за підтримки Українського культурного фонду, представили сьогодні місцевим ЗМІ.

Вже 26 вересня, на честь іменин нашого міста, хмельничани матимуть можливість подивитись музично-ігровий фільм «Пам’ятники Богдану оживають», зйомки якого розпочнуться вже 17 серпня.

Як зазначає ідейна натхненниця проекту, режисерка-постановниця Юлія Алєксєєва, мало кому з містян відомо, що у Хмельницькому знаходяться цілих 5 пам’ятників величній особистості української історії – легендарному гетьману Богдану Хмельницькому. Перетворити біографію та визначні події життя гетьмана в мистецький фільм, ось яку задачу поставили ініціатори проєкту перед культурною спільнотою міста:

«У 2020 році до 425-річного ювілею Богдана Хмельницького на тлі міста, що носить його ім’я, створюється фільм-вистава, присвячений великому гетьману. В його основі лежить театралізоване дійство, в якому будуть задіяні не лише учасники різних мистецьких колективів, але й представлено новий напрям хорового мистецтва – «хоровий театр».»

До творення даної стрічки долучать майже всі царини актуального мистецтва міста: театр, хоровий спів, оркестровий супровід, шоу-перформанс. Адаптований сценарій фільму створено на основі роману-трилогії «Богдан Хмельницький» авторства  класика та корифея українського театру – Михайла Старицького.

Культову особистість за задумом авторів втілить народний артист України, актор, керівник моно театру «КУТ» – Володимир Смотритель. За словами майстра, ця роль за авторського прочитання буде презентувати постать гетьмана, як абсолютно сучасну та актуальну. Крім того, пан Смотритель наголосив, що даний культурний продукт несе функцію просвітництва у таємницях української історії періоду владування Б.Хмельницького та сьогоденної політичної ситуації України.

Художній керівник проєкту , головний диригент камерного оркестру хмельницької обласної філармонії – Тарас Мартиник, зазначив, що музична складова майбутнього фільму після багаторічних переосмислень отримає відчутно нове звучання та презентує поєднання перевіреної класики з сучасними тенденціями.

Головний хормейстер проєкту – керівник хмельницького академічного муніципального камерного хору Ігор Цмур розповів, що участь у даному проєкті стала новим щаблем досягнень для колективу та привнесла компоненту театральної традиції, якої за час проєктних тренінгів, навчали хористів.

Загальна вартість проєкту за відрахуванням податкових стягнень, за словами пані Алєксєєвої, складає біля 1 млн. грн. Також керівниця проєкту зазначила, що основними статтями бюджету є витрати на сценографію та створення автентичних костюмів з унікальним орнаментом, характерним саме для Поділля.

У створенні фільму, крім зазначених вище культурних установ й колективів міста та області, також будуть задіяні актори обласного академічного театру ім. М.Старицького, артисти театру вогню та світла «Zlights», танцювальний колектив «Веснянка».

Наразі в команді по створенню фільму вже задіяні понад 80 учасників, сам процес зйомок буде реалізовувати команда «Квасневські-фільм». 

До онлайн-прем’єри, етапи створення фільму можна прослідкувати на сторінках соціальних мереж проєкту «Пам’ятники Богдану оживають».

Автор: Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter