Новини
Політика

Вибори на Хмельниччині: місцеві «феодали» вирішили укрупнитися

Хмельниччина перед виборами нагадує океан: великі політичні гравці поглинають дрібніших. А цьогоріч місцеві «акули» спокусилися і на, здавалось би, досить впливову «політичну фауну». У результаті утворилися ситуативні і досить чудернацькі поєднання.

Інформація про перше таке чи то поглинання, чи то возз’єднання з’явилася ще у липні. Злитися у єдиному передвиборчому пориві тоді вирішили  «Батьківщина» та «За конкретні справи».  На початку серпня новоутворений союз прокоментував досвідчений білосердечний партієць Лев Бірюк.

«Так, на місцевих виборах «Батьківщина» об’єднується з партією Гереги «За конкретні справи». Будуть подавати список депутатів до міської та обласної рад 50 на 50%. Добре це чи погано? Це є!» – зазначив депутат Хмельницької міської ради від фракції «Батьківщина» Лев Бірюк.

Поки депутат говорить про «50 на 50», у соцмережі з’являються повідомлення: «Батьківщина» і «За конкретні справи» подружаться у Хмельницькій міській та обласній радах аж ніяк не порівну. Офіційно свою позицію щодо злиття з герегівцями очільник обласної організації білосердечних Олег Лукашук досі не висловив.

«Олександр Герега  намагається підтягнути всіх місцевих «феодалів» і їхні політичні проєкти, щоб укрупнитися та зайняти ключовий економічний й соціальний сектор. А ПП «ВО Батьківщина» він усього лише намагається витіснити з регіону, оскільки та має міцні позиції. А це, очевидно, йому заважає. Ми знаємо, як він веде великий бізнес, тому тут немає нічого аж дуже дивного. Герега – амбітний політик, однак не варто забувати, що він ексрегіонал, який голосував за «закони 16-го січня» і не голосував за їхнє скасування», – коментує ситуацію політолог Денис Нижник.

Тим часом масштабно «подружитися» напередодні виборів вирішив і лідер місцевої партії «Поруч», нардеп трьох скликань, бізнесмен та медіа-власник Сергій Лабазюк. Про це він заявив під час ефіру на «власному» телеканалі  TV 7+. Дружні політичні формації  та окремих лідерів Хмельниччини обранець закликає  долучатися до  всеукраїнської партії «За майбутнє». Білбордів з рекламою цієї політсили вже багато на узбіччях  доріг.  

«Політична партія «За майбутнє» – це політичне об’єднання. Ми маємо такі об’єднання вже на території області. Це політична партія «Відродження», лідером якої є діючий народний депутат Віктор Бондар. Це аграрна партія з лідером Ігорем Іващуком – досить ефективна команда, робота якої перевірена часом на території Хмельниччини. Це народні депутати попередніх скликань, які з нами сьогодні також у співпраці: Володимир Мельниченко та Роман Мацола», – розповів Сергій Лабазюк.

Свою присутність на політичній арені бренд «За майбутнє» розпочав торік з появи однойменної депутатської групи у Верховній Раді. До об’єднання увійшли різношерсті політичні гравці – від ексрегіоналів, членів партій «Відродження», «УКРОП» та «Наш край» до колишніх БППшників і «народнофронтівців». А вже у травні цього року «За майбутнє» стала партією на чолі із самовисуванцем, членом президії партії «УКРОП» Ігорем Палицею.

Орієнтація на нові й молоді обличчя не дала очікуваного результату, тому у політиці знову тренд на людей з досвідом. Найближчі місцеві вибори будуть за «феодалами». Протягом останніх півтора року сформувалися такі політичні партії, як  «Наш край», «ПроПозиція», «За майбутнє», багато різних блоків. Політики та члени цих сил не проти й самі висуватися на виборах. Однак за новим законодавством мажоритарки у великих самоврядних суб’єктів вже немає. Тому крупні політгравці мусять висуватися лише політичними силами. Одні поутворювали ці сили у своїх регіонах.  Інші – намагаються утворити всеукраїнські, – вважає Денис Нижник.

Світлана Русіна

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter