Новини
Події

Впровадження новітніх технологій для Пенсійного фонду

На 1 січня 2020 року в нашій країні було 11 334 730 пенсіонерів, а на пенсійні виплати у 2019 році держава спрямувала 413 мільярдів гривень.

Про нинішні українські пенсії не говорить у нас хіба що лінива, або  дуже молода людина. Розмови про це точаться і на кухнях, і в транспорті, й на роботі. Мабуть, найголовніше під час таких розмов – розмір пенсії та вік її призначення. Але про процес її  документальної підготовки та механізм призначення мало хто може сказати зі знанням справи, тим паче нині, коли Пенсійний фонд України наполегливо  впроваджує свої електронні сервіси.  Які саме? Про це представники ЗМІ  Хмельниччини, Вінничини та Тернопілля дізналися на недавній міжрегіональній прес-конференції всеукраїнського прес-туру «Електронні послуги Пенсійного фонду України», яка відбулася у Вінниці за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Власне, саме 2019-й поклав початок уже конкретним справам впровадження та подальшого розвитку інформаційних технологій  ПФУ. Тоді вже почав діяти веб-портал, на якому можна було, за допомогою свого електронного цифрового підпису, отримати  необхідні електронні документи та довідки. До речі, такі довідки Пенсійного фонду є  абсолютними аналогами паперових документів. Першим величезним плюсом для майбутніх пенсіонерів, які скористалися веб-порталом, стало призначення пенсій за принципом «одне відвідування» – їм залишалося лише  з’явитися за отриманням пенсійного посвідчення. І хоча таких користувачів наприкінці 2019-го було тільки 3 тисячі, вже в січні 2020 року їх стало  майже 50 тисяч осіб.

Одним із популярних сервісів у всіх вікових груп тоді став і залишається сьогодні Пенсійний калькулятор. У чому його переваги? Детально про це розповіла на прес-конференції заступник Голови правління Пенсійного фонду України пані Ірина Ковпашко.

«Всі наші зусилля спрямовані на те, щоб завершити впровадження новітніх технологій Пенсійного фонду та надати можливість людям користуватись онлайн-сервісами у зручний спосіб для реалізації їхніх прав», -наголосила Ірина Ковпашко.

Особливо актуально це прозвучало в умовах карантинних обмежень. Отже, Пенсійний калькулятор забезпечить прогнозний розрахунок майбутньої пенсії за віком – за наявними даними, при цьому він автоматично підсумує періоди трудової діяльності, визначить коефіцієнт  вашого страхового стажу та заробітку. Пані Ірина зауважила, що при їхньому обчисленні використовуються дані, котрі містяться в електронних реєстрах ПФУ, але кожен може додати до калькулятора дані про свій стаж, що з різних причин не увійшли до реєстру.  Результати попереднього розрахунку пенсії зберігатимуться в особистому кабінеті користувача на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України та будуть доступні для перегляду в будь-який час. До речі, цим сервісом від початку запровадження вже скористалися майже 292 тисячі осіб.

Говорилося на прес-конференції й про ще один онлайн-сервіс ПФУ – електронну трудову книжку. Вона реалізуватиме відображення в особистому кабінеті на веб-порталі відомостей про трудову діяльність та про сплачені страхові внески, сформованих за даними звітів роботодавців, починаючи з 1998 року. Сьогодні на порталі електронних послуг  зареєстровано понад 91,5 тисячі звернень щодо подання сканованих паперових трудових книжок для проведення оцифрування та переведення їх в електронний формат.

Отже, роботодавець позбавиться тривалої паперової писанини, а майбутній пенсіонер будь-якої хвилини зможе проконтролювати, чи всі записи щодо його праці та заробітку внесені роботодавцем у трудову книжку. Фахівці фонду підготували, до речі, короткі, але переконливі відеоролики на тему нагальної потреби електронного калькулятора та електронної трудової книжки.

Наскільки активно використовують електронні послуги Пенсійного фонду України, зокрема, мешканці Вінниччини, представників ЗМІ поінформувала начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака, яка також взяла участь у прес-заході. «Дуже приємно, що сьогодні ми презентуємо електронні ресурси Пенсійного фонду України. Чому сервіс «електронна трудова книжка» такий популярний? Тому що він є першою сходинкою до автоматичного призначення пенсій».

І ще одна цікавинка. Вперше На ZOOM-зв’язку з прес-клубом були і керівники регіональних управлінь Житомирської, Одеської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей. В онлайн-режимі вони повідомили журналістам про роботу з сервісами на регіональному рівні.

Залишається додати, що на початку січня 2020 року на веб-порталі Пенсійного фонду Україні було зареєстровано 3,8 мільйона користувачів, тож скептики щодо онлайн-сервісів ПФУ можуть трохи вгамувати свої емоції.

Автор: Ірина Беднаровська

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter