Новини
Здоров’я

Шепетівська райлікарня має 15 апаратів ШВЛ

Шепетівська центральна районна лікарня – один з базових закладів Хмельниччини для лікування хворих з Сovid-19. Наразі тут є 15 апаратів штучної вентиляції легень. Про це у відповіді на запит повідомила головна лікарка Валентина Савчук.

Нагадаємо, найновіший апарат штучної вентиляції у райлікарні з’явився у липні 2020. Це апаратура експертного класу «ЮВЕНТ T» виробництва української фірми «UTAS». Його придбали завдяки пожертвам жителів громади. До цього у райлікарні був лише один апарат ШВЛ, який відповідає сучасним вимогам. З його допомогою довгий час підтримували життя шепетівчанина, який одним з перших у місті захворів на COVID-19.

Скільки у лікарні кисневих концентраторів – на це питання запиту не відповіли. Згодом завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Валерій Сивоконюк в інтерв’ю “Главкому” повідомив:

“Використання концентраторів не підходить у лікуванні хворих з коронавірусом. Нині необхідна централізована подача кисню. Тобто кожна лікарня повинна встановити кисневу станцію. Ціна питання – приблизно один мільйон гривен”, – зазначив Валерій Сивоконюк.

Також у відповіді не зазначили, скільки пацієнтів лікарні померло від пневмоній протягом 2019 та від початку 2020 року. В інтерв’ю “Главкому” керівник реанімації згадав: ще у грудні до закладу почали надходити пацієнти з “дивними пневмоніями”. Від таких “дивних” запалень легень, що не піддавалися стандартному лікуванню, тут померло 10 осіб.

У райлікарні розгорнули 90 ліжок для хворих з коронавірусною інфекцією. 6 з них – ліжка інтенсивної терапії.

Наразі комунальне некомерційне підприємство “Шепетівська центральна райлікарня” приймає хворих на Сovid-19 з Шепетівського та Полонського районів.

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter