Новини
Політика

Вибори до Хмельницької облради: «аграрні» обіцянки з «туристичним» акцентом

Відновлення авіасполучення, будівництво сміттєпереробних заводів, льодових арен, дотації селам та надбавки медикам – чим партії-кандидати до Хмельницької обласної ради намагаються отримати прихильність електорату.

Хмельницька обласна територіальна виборча комісія зареєструвала 10 партій, що делегують своїх кандидатів до Хмельницької обласної ради: “Слуга народу”, “Батьківщина”, “Сила і честь”, “Європейська солідарність”, “За конкретні справи”, “За майбутнє”, “Команда Симчишина”, “Наш край”, “Опозиційна платформа – за життя” та”Радикальна партія Олега Ляшка”.

 Це на дві політсили менше, ніж на виборах до Хмельницької міськради, проте кандидатське представництво цієї десятки авторитетніше. Тут у списках – депутати Верховної Ради України, головні лікарі медичних установ, голови об’єднаних територіальних громад, багато стабільних бізнесменів.

Стати депутатами облради мають бажання 560 кандидатів, а крісел у ній, як відомо, 64. Зрозуміла річ, що виборці не воліють бачити в такому солідному органі, як обласна рада, голодранців, відтак, аби посісти місце у виборчому списку, кандидатам було необхідно внести кожному майже по 22 тисячі гривень в якості застави. Ніби й невеликі гроші, але спостерігаючи за кількістю політичної реклами на вулицях, в Інтернеті, кількістю агітаційних палаток та матеріалів, які в них розповсюджуються, стає очевидно, що ця передвиборна кампанія не відрізняється від попередніх розміром витрачених на неї грошей. Одним словом, як казав Остап Бендер, «гроші у підсудного є, й, судячи за все, гроші немалі».

А от чого точно нема (як завжди), так це оригінальності в обіцянках, якими кандидати вкладають собі шлях до обласної ради. Зробивши моніторинг передвиборчих програм партій-претендентів на крісла в облраді, ми виокремили вісім галузей, на яких вони роблять акценти.

Туризм

Розвитком туристичної галузі на Хмельниччині обіцяють займатися всі десять партій, що балотуються. А «Європейська солідарність», наприклад, пішла ще далі у передвиборних обіцянках та називає Хмельницьку область «осередком українського туризму». В партії кажуть, що мають спеціальний план, реалізація якого дозволить за декілька років розвинути в області «зелений» туризм.

Економіка

Аграрний статус Хмельницької області, звичайно, дає про себе знати, коли партійні політтехнологи починають писати передвиборні обіцянки. Тому підтримка малого та середнього фермерства для кожної з політсил – чи не найпріоритетніше завдання. Зважаючи на кількість керівників агропідприємств у виборчому списку, стає зрозуміло, що найбільше болить за село партії «За майбутнє». Проте, попри наявність у програмі обіцянки всіляко підтримувати аграріїв та фермерів, пріоритетним завданням у партії вважають стабілізацію медичної та освітньої галузей. До слова, всі обіцянки кандидатів в депутати облради щодо підтримки села чудово резюмує заява партії «Сила і честь» зробити село «комфортним місцем для самореалізації людей будь-якого віку». 

Крім того, всі партії у програмах підкреслюють інвестиційну привабливість області й обіцяють сприяти залученню в регіон інвестицій. Також у всіх партій серед першочергових цілей – підтримка промисловості, створення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності, нові робочі місця. Зокрема, та ж «Сила і честь» обіцяє припинити промислову деградацію Хмельниччини і створити умови для розвитку сучасних технологічних виробництв.

Нікуди не подінешся й від проблем у житлово-комунальному господарстві. Всі десять партій це чудово розуміють, тому декларують модернізацію мереж та капітальний ремонт старого житлового фонду.

Екологія

Відомо, що найболючіша екологічна проблема майже для всіх міст області – поводження з твердими побутовими відходами. Відтак усі партії обіцяють сприяти побудові декількох сміттєпереробних заводів.  

Освіта та медицина

Ці галузі також не оминеш, проводячи агітацію. Найпопулярніші обіцянки майбутніх депутатів облради на цих виборчих перегонах, що стосуються медицини, – не допустити скорочення кількості фельдшерсько-акушерських пунктів та запровадити надбавки медикам з місцевих бюджетів. Шаблонні й обіцянки щодо підтримки освітньої галузі: ремонт та переоснащення дитсадків і шкіл, підтримка популяризації професійно-технічної освіти, вдосконалення системи інклюзивної освіти. Зокрема, «Європейська солідарність» своє метою називає залучення інвесторів для відкриття приватних навчальних закладів.

Розвиток громад

Всі партії у передвиборних програмах обіцяють розвивати в громадах інфраструктуру. «Європейська солідарність», зокрема, обіцяє ініціювати виплату селам державних дотацій, як це практикується в європейських країнах. Також партія обіцяє сприяти завершенню адміністративної реформи на місцях.

Фізкультура та спорт

Тут майже у всіх партій амбітні цілі. Якщо у кандидатів до міських та районних рад підтримка фізкультури та спорту зводиться до реконструкції та відкриття спортмайданчиків у мікрорайонах, то партії, що змагаються за місця в облраді, обіцяють звести чи не у всіх великих містах області палац спорту, льодову арену та декілька футбольних полів. Зокрема, відкривати нові спортивні бази та опікуватися важкою атлетикою, волейболом та футболом обіцяють в партії «За конкретні справи». Також футболом – в партії «Опозиційна платформа – За життя», перший номер у списку якої (Євген Бейдерман) є президентом футбольного клубу «Поділля» (Хмельницький).

Інфраструктура

Практично всі партії переймаються відсутністю на Хмельниччині авіасполучення, тому й обіцяють сприяти відкриттю аеропорту. Також у всіх передвиборних програмах – обіцянки відремонтувати за короткий період автодороги області та оптимізувати мережу транспортного сполучення віддалених сіл з районними центрами.

Культура

Відновленням історичних пам’яток в області обіцяють зайнятися, зокрема, партії «Слуга народу», «За майбутнє». «Батьківщина» – не допустити подальшого скорочення на селі кількості бібліотек і клубів. «Слуга народу» має ще одну цікаву обіцянку – створення в бібліотеках сучасних коворкінгів.

Підсумувати цей калейдоскоп обіцянок хочеться сподіванням, що майбутній склад обласної ради працюватиме злагоджено, адже програмні засади всіх партій мають єдину ціль – зробити комфортним життя мешканців Хмельниччини. Звичайно, виборці одразу і постійно вимагатимуть від своїх обранців відповідати за обіцяний сучасний аеропорт, палац спорту і нові робочі місця. Проте п’ять років – не такий уже невеликий строк для реалізації хоча би третини від обіцяного.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter