Новини
Події

Хмельницький бізнесмен заперечує існування України

Одіозний хмельничанин не полишає спроб створити власний орган влади, збирає навколо себе прихильників та продовжує розхитувати ситуацію в обласному центрі. Хмельничани зазначають, що подібні акції наразі відбуваються по всій країні. Щоправда, у Хмельницькому вони проходять більш організовано.

Віктор Вікарчук, відомий своїми гучними заявами щодо порушення конституційних прав українців, спричиненого запровадженням карантину, знову «відзначився». Кілька днів тому в оздоровчо-розважальному комплексі «СВ» відбулася «конференція самоврядного Заходу», під час якої близько двох десятків осіб створили так звану «міську раду», обрали «депутатів» та «голову ради». А заразом і «ліквідували» діючий виконавчий комітет.

За словами Вікарчука, «ніхто ніким себе не називає, це просто установчі збори, щоб почати процедуру». Проте той факт, що «депутати» та «міський голова» будуть обиратися – він не заперечує. Також додав, що в Україні наразі вже існує 32 подібних «органів місцевого самоврядування».

В управлінні СБУ у Хмельницькій області діям та заявам підприємця пообіцяли дати правову оцінку. Днями до помешкання Вікарчука навідалися працівники Служби безпеки, аби провести обшук в рамках кримінального провадження, розпочатого за ст. 109 Кримінального кодексу України – «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади».

Попри спротив бізнесмена, обшук у його помешканні та клубі, де проходили фейкові установчі збори, а також у помешканнях інших фігурантів справи, провели. В результаті виявили документи, які підтверджують протиправну діяльність організованої групи.

Проте на цьому бізнесмен не вгамувався і провів учора, 30 жовтня, під стінами клубу «СВ» збори «територіальної громади Хмельницького». Події, які розгорталися на місці зібрання, прокоментував відомий хмельницький активіст та блогер Андрій Попик, який уважно стежить за будь-якими проявами сепаратизму на території Хмельниччини.

Так, у дописі активіста на Фейсбук зазначено, що на зібрання прийшла «частина самопроголошених депутатів фейкової міської ради, і силове крило підтримки у вигляді місцевої тітушні».

До допису прикріплене відео, на якому видно, що частина присутніх учасників заходу поводяться досить агресивно.

Сам же Вікарчук на камеру зазначив таке:

«Ніхто не може повернути Крим, тому що у нас юридична особа. Як країни, як такої нема. Я публічно це говорю…»

А «прихильники» бізнесмена, судячи з відео, самі не розуміють, в чому суть ідеї, яка їх зібрала, повторюючи, схоже, завчені фрази і зрештою заплутуючись в них остаточно.

Так, один з чоловіків, який погодився пояснити на камеру, чому він прийшов під стіни клубу, говорить таке:

«Сьогодні ми прийшли, щоб подивитися, щоб доказати людям, що треба зробити Україну легітимною, а не по офшорах все зареєструвати. Поліція, армія, все інше зареєстроване в офшорах, не в Україні. Ви подивіться в реєстрацію, от в чому суть».

На питання, чи визнає він українську армію та поліцію, чоловік каже:

«Я не визнаю наші правлячі кола, які за 20 років не можуть зробити легітимними ні герб, ні прапор, ні взагалі нічого».  

Відповідаючи на питання, що якщо поліція та армія зареєстровані в офшорах, то, виходить, вони не легітимні, чоловік зрештою заплутується зовсім:

«Ну-у… Я навіть не знаю, як сказати. А ви як вважаєте?..»

У коментарях до допису хмельничани активно обговорюють ініційований Вікарчуком рух. Здебільшого іронізують:

«Проголошуємо альтернативний лєгітімний оздоровчо-транспортний комплекс “Плацкарт”. Запитуємо у Вікарчука чи він машиніст за професією. В результаті визнаємо “СВ” несправжніми, бо де ви бачили, щоб діючий СВ-вагон був без залізничної колії і не на маршруті».

«У нас було два автобуси бойовиків з Тернополя, одна маршрутка трилеру з Кременця, таксі Део ланос з комедією та ще один автобус драми з Чорного Острова. Не те, щоб це була чудова колона, але коли їдеш на Гелловінську вечірку Вікарчука то й не таке може знадобитися…»

«А для чого взагалі Вікарчук балотувався в облраду, якщо він її не визнає, і звертається за його словами в «нестворену» поліцію – все на підмінах».

Але пишуть і про серйозне.

«Просто в Хмельницькому… в це запряглися впливові кадри з ОПЗЖ, і якась економічна влада у цього чолов’яги є, тому він проводить ці збори більш організовано, ніж де-інде».

«Під час революції завжди громадяни протистоять суб’єктам влади, не визнають їх легітимними з тих чи інших підстав. Наприклад, 2014 року мова йшла про суперечність курсу політичної еліти прагненням народу. Тут же мова іде про нелегітимність процедурну: «неправильно утворені органи влади в 1991 році». Але в першому випадку ідею розуміли всі, а в другому не розуміє 9/10».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter