Новини
Здоров’я

У Хмельницькому – перші жертви “тихого” полювання

Протягом тижня в обласному центрі госпіталізували сімох хмельничан, які отруїлися грибами. Лікарі кажуть, надалі кількість постраждалих від “тихого” полювання може збільшитися.

Користуючись сприятливими погодніми умовами, мешканці Хмельниччини останнім часом масово окупували лісові масиви краю. Через навалу грибників в області навіть змушені були перенести початок сезону полювання. Для деяких любителів “тихого” полювання похід у ліс по їстівну здобич закінчився проблемами зі здоров’ям.

Протягом тижня до обласної лікарні потрапили семеро хмельничан, які отруїлися трьома видами грибів – маремухами, рядівками та печерицями. Декого із постраждалих, більшість з яких – пенсіонери, одразу доставляли у реанімаційне відділення обласної лікарні. Обійшлося без летальних випадків.

Загалом людям похилого віку лікарі рекомендують вживати гриби лише як смакову приправу. Крім того, радять збирати їх подалі від населених пунктів, доріг та котелень. Гриби, які ростуть в таких місцях, активно всмоктують викиди шкідливих елементів і стають отруйними. Тож на “тихе” полювання краще вирушати подалі в ліс, повідомляє сайт “Є” з посиланням на лікаря з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентину Щавінську.

За словами лікарки, ще одна причина отруєнь – невміння відрізняти їстівні гриби від неїстівних. Небезпечними можуть бути і перезрілі дари лісу.

«Гриби шкідливі, коли вони перезрілі – у них розпочинається процес гниття. Тому такі гриби не дозволяють продавати на ринках. Зараз молодих грибів немає, але люди продовжують ходити в ліс. Тому кількість госпіталізованих може збільшуватися», – зазначила Валентина Щавінська.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter