Новини
Суспільство

Бюджети Хмельниччини можуть недоотримати понад 76 мільйонів гривень від «Укрзалізниці»

Звільнення «Укрзалізниці» від сплати земельного податку може призвести до того, що у Хмельницькій області громади втратять від сотень тисяч до десятків мільйонів гривень надходжень.

Асоціація міст України просить Парламент не підтримувати звільнення «Укрзалізниці» від сплати земельного податку. Та вкрай стурбована черговою законодавчою ініціативою, що порушує принципи податкового законодавства. Насамперед, це стосується недопущення звільнення від сплати земельного податку окремих суб’єктів господарювання, зокрема, АТ «Укрзалізниця».

Таку позицію підтримав Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики при опрацюванні законопроєкту №4101-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

АМУ категорично проти  звільнення АТ «Укрзалізниця» від сплати земельного податку, адже:

  • втрати місцевих бюджетів при цьому складатимуть близько 5 млрд. грн., а це означає скорочення видатків на освіту та охорону здоров’я (доплати лікарям, закупівля медикаментів проти коронавірусної хвороби);
  • доходи від плати за землю АТ «Укрзалізниця» не можуть вважатися компенсацією за пільгове перевезення пасажирів. Встановлені державною пільги – це обов’язок держави, який перекладений на місцеві бюджети з 2014 року без відповідних компенсацій;
  • землі «під полотном» АТ «Укрзалізниця» складають понад 90% від загальної площі. Виокремити землі «під полотном» із загальної площі технічно неможливо. Тобто, пільга буде поширена на всю площу та призведе до втрат на всю суму;
  • відповідно до ст. 142 Конституції України, статей 97, 103 Бюджетного кодексу України законопроектом не передбачено компенсації з державного бюджету зазначених втрат місцевим бюджетам.

АМУ зазначає, що АТ «Укрзалізниця» – підприємство з корупційною історією. Надання такому підприємству податкових пільг може трактуватися як підживлення корупції.

Підтримка державного платоспроможного монополіста за рахунок місцевих бюджетів є неприпустимим. Це обов’язок власника – держави.

Консультант із бюджетних питань Хмельницького регіонального відділення АМУ Юрій Гриневич прокоментував, що місцеві бюджети громад Хмельниччини зазнають суттєвих втрат через прийняття цього законопроекту. Зокрема, за даними ДПС у Хмельницькій області, у 2020 році таким податком обкладається земля площею 7 624,7 га, на суму 76 млн. 704 тис. грн., які залишаються у місцевих бюджетах.

За інформацією, яку збирало Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України, ми дослідили, що для громад – це вагомий обсяг фактичних надходжень до  загального фонду бюджету ОМС без офіційних трансфертів. Так, до прикладу, майже 4% у Старокостянтинівській громаді (11 млн. 740 тис. грн.), по 3% бюджету у Полонській (3 млн. 271 тис. грн.) та Славутській (5 млн. 766 тис. грн.) громадах. Майже 2% для Судилківської громади (677 тис. грн.) і майже 1% для Хмельницького (16 млн. 467 тис. грн.). За останній час було направлено майже 800 звернень на ім’я Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, народних депутатів України щодо недопущення звільнення від сплати земельного податку суб’єктів господарювання (в тому числі АТ «Укрзалізниця») із усіх куточків України. У тому числі, і від громад з Хмельниччини, – наголосив фахівець.                                                             

У Хмельницькому регіональному відділенні АМУ проінформували, що Асоціація міст України звернулася до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова з проханням не підтримувати законопроєкт №4101-д в частині звільнення земель залізниць від сплати земельного податку.

АМУ наголошує, що в результаті реформи місцевого самоврядування територіальні громади отримали право самостійно встановлювати місцеві податки та збори і пільги по них, серед яких – земельний податок, що також відповідає духу Європейської хартії місцевого самоврядування.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter