Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому відреставрують старовинну водонапірну вежу

На водонапірну вежу у мікрорайоні Дубове чекає реконструкція. Нині об’єкт історичної спадщини – у занедбаному стані. Проте за декілька років його планують оновити за бюджетні кошти.

Вежа збудована у Проскурові наприкінці XIX століття за типовим проєктом. Подібна є, наприклад, у Маріуполі. Понад 100 років тому споруду використовували для забезпечення водопостачанням військового містечка 35-го Бєлгородського полку. Сьогодні об’єкт перебуває на балансі міського комунального підприємства «Хмельницькводоканал». Там частково збереглися комунікації для водопостачання. Нині вежу використовує компанія «Київстар».

Поки проєкт реконструкції – на стадії ідеї. Вежу оглянули краєзнавець Сергій Єсюнін, архітектор Сергій Козак та начальник міського управління житлово-комунального господарства Василь Новачок. Але вже зараз зрозуміло: роботи будуть недешевими.

«У 2021 році за планом – виділення коштів, проведення тендеру на виготовлення проєктної документації. Після цього будемо бачити якісь цифри. Зараз це – історична спадщина Хмельницького. На вежі є відповідна табличка. Тому й проєкт називається не «капітальний ремонт», а «реставрація». Він має пройти погодження в управлінні культури, обласній адміністрації. І лише після того – реалізовуватися. Бо дивитися, як вежа руйнується і з неї падає цегла, неправильно», – зазначив Василь Новачок.

Під час реконструкції планують демонтувати радянську надбудову та ємність для води. А також зробити нову покрівлю та оновити старовинну будівлю.

«У багатьох місцях там обсипалася й зруйнувалася цегла, карнизи, сходи. Є конструкції, які частково використати можна, а є такі, які вже ні. Бажано спорудити міжповерхові майданчики, щоб не було великої прірви. Це потрібно, аби запобігти нещасним випадкам», – зазначив керівник управління ЖКГ.

На вежі також планують облаштувати оглядовий майданчик. Водночас можливість платного входу сюди у міській раді не розглядають.

«Не думаю, що у платному вході є сенс. Бо тоді потрібно садити людину, яка буде збирати гроші. Трафік величезний там неможливий, тож на собівартість вийти не вдасться. Швидше за все, об’єкт передадуть на баланс якоїсь організації, яка відкриватиме його вранці, закриватиме ввечері та займатиметься там прибиранням», – підсумував Василь Новачок.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter