Новини
Політика

Дмитро Габінет: «В Офісі Президента мені сказали: ми не можемо сказати, чому вас звільняємо»

Голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет сьогодні, 20 листопада, відзвітував про рік перебування на посаді очільника області. Нагадаємо, днями стало відомо: на засіданні Уряду схвалили кандидатуру його наступника – бізнесмена з Кам’янця-Подільського Сергія Гамалія.

Доповідь розпочалася, як і було заявлено, рівно о 12:30, тривала близько години й супроводжувалася показом слайдів про досягнення. Ще близько 30 хвилин  посадовець відповідав на питання журналістів. Найбільше медійників цікавили деталі, пов’язані з його звільненням.

На посаду голови ОДА Дмитро Габінет був призначений 21 листопада 2019 року. Тоді його називали креатурою братів Стефанчуків, оскільки свого  часу він працював з обома нардепами у Хмельницькому університеті управління та права. Відтоді це вже другий звіт голови ОДА. Перший відбувся  у березні 2020 року у приміщені Хмельницького обласного художнього музею. Цього разу Дмитро Габінет, як і вперше, говорив без папірців. Але був емоційнішим та відвертішим, розповідаючи про останні події.

“Це не таємниця і про це треба говорити. У вівторок мене запросили в Офіс Президента. Конкретного часу не призначали. Сказали: коли приїдете, тоді і буде. Головне – сьогодні. Я приїхав о 18 годині. Заступник керівника Офісу Кирило Тимошенко зустрів, напоїв чаєм та повідомив: “Прийнято рішення, ми вас звільняємо”. Я спитав – чому? Він відповів: “Я не можу пояснити вам причину, не я приймав це рішення, я просто його до вас довожу”. Я уточнив: “Можливо, до мене є якісь претензії?”. На що Тимошенко сказав: “Ні, ви – один з найкращих голів облдержадміністрації України.  Ви – у лідерах за всіма показниками”, – розповів деталі спілкування Дмитро Габінет.

За словами голови ОДА, деякі народні депутати, не лише від партії “Слуга народу”, протягом останнього року робили все, аби він пішов з посади. Адже для багатьох, насамперед, для нього самого,  його минулорічне призначення стало цілковитою несподіванкою. Тією подією, яку складно було навіть уявити.

Ще у серпні 2019 року Руслан Стефанчук попросив резюме Дмитра Габінета. А у жовтні, перебуваючи у Любліні, Дмитро Анатолійович отримав запрошення на співбесіду до Офісу Президента. Спочатку майбутній голова ОДА зустрівся із Сергієм Трофімовим,  згодом – з Володимиром Зеленським. А потім відбулася ще одна, вже не настільки приязна, зустріч.

«Мене запросили у Верховну Рада для спілкування  з певним «утворенням». З 14 до 19 години мене просто намагалися «нагнути» і пояснити, що я маю робити. Хто у мене буде замами. Ці заступники, які у мене зараз, їх нікого взагалі не мало бути. А мали бути інші люди, принципи яких я не поділяю. Біля мене мав сидіти умовний радник, який буде приймати рішення. Бо що таке адміністрація? Тут, за їхніми словами, «можна амбарний замок повісити, і нічого не зміниться». Але завдяки підтримці Сергія Трофімова та Руслана Стефанчука, мене все ж призначили на посаду. Пригадую, коли мене представляли, пані Кабачинська (відома хмельницька журналістка – ред.)  поставила питання: чому так довго тривали перевірки? Вони саме тому так довго і тривали – відмовити вже не можна було, бо пішов би суспільний резонанс. Але хотіли це зробити. З першого дня ці люди розповідали, який я слабкий і які мої заступники. Знаю, що тепер деякі народні депутати ходили в Офіс Президента. Але я не розумію, як так: тут ви були проти Габінета. А тут ви вже просите, щоб його лишили”, – розповів очільник ОДА.

Дмитро Габінет зізнався: попри все, він вдячний Володимиру Зеленському. Адже раніше його призначення на посаду голови ОДА – людини без значних статків, з «Москвичем» у декларації, без досвіду – було б неможливим. Водночас посадовець переконаний: повідомляти про звільнення голові ОДА має не заступник керівника Офісу Президента.

Насамкінець керівник облдержадміністрації пояснив свою позицію щодо карантину вихідного дня. Ще до новини про звільнення, він підготував лист до Уряду з пропозицією повернути практику адаптивного карантину. Водночас зізнався: він – прихильник локдауну, який, на його думку, наразі не на часі. Оскільки, наприклад, на Хмельниччині нині зменшилася кількість випадків госпіталізацій. Суворий карантин, на думку Дмитра Габінета, варто вводити з 25 грудня до 7 січня. Але повідомляти про це населення варто вже зараз. Тоді люди переживуть обмеження не настільки болісно.

Далі Дмитро Габінет планує жити  щасливо. А от проситися на якусь іншу посаду не хоче.

“Як казав один посадовець: я ще повернуся. Але не сюди і не зараз”, – підсумував голова ОДА.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter