Новини
Події

Новообраним головам громад Хмельниччини розповіли про податкові новації

Перед новими очільниками громад Хмельницької області стоїть багато завдань, які потребують термінового вирішення. Наступні декілька місяців будуть для них складними, незважаючи на те, що фактично лише 26 керівників громад були обрані вперше, а решта мають певний досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

Протягом трьох днів у Хмельницькій облдержадміністрації проходили зустрічі голови ОДА Дмитра Габінета та голови обласної ради Михайла Загородного з новообраними очільниками громад Шепетівського району. До участі в розмові були запрошені також заступники голови ОДА, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, голови РДА північного регіону області, а також окремі представники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук, який взяв участь у робочих зустрічах з новообраними головами громад, виступив перед ними з роз’ясненням законодавчих новацій та застосування механізмів по продуктивному наповненню місцевих бюджетів, ефективному використанню наявних резервів.

Лише спільними заходами у ході робочих зустрічей, дискусії та роз‘яснень в онлайн форматі ми можемо досягти загальної мети – сплати коштів до бюджетів громад. При необхідності (де вони ще не створені) слід створити робочі групи, які б протягом року обстежувати поля, встановлювали факти обробітку технікою і, врешті, обраховували урожайність для подальшого обрахунку отриманого доходу з метою повного декларування. Це реальний резерв наповнення бюджетів, який лише спільними зусиллями може бути реалізований, – зазначив Валерій Коновальчук.

На думку організаторів зустрічей, наразі перед новими очільниками громад стоїть багато завдань, які потребують термінового вирішення. Наступні декілька місяців будуть для них дуже складним періодом, незважаючи на те, що фактично лише 26 керівників громад були обрані вперше, а решта мають певний досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

Зараз у нашій державі відбувається багато змін. Це величезний блок питань, пов’язаний з децентралізацією, із створенням, переформатуванням органів державної влади, передачею функцій на місця, процесом формування бюджетів, який цьогоріч також має певні особливості, відмінності. Найголовніше, щоб під час всіх цих змін в центрі державної політики залишалася людина, а органи державної влади, місцевого самоврядування мають виконувати сервісні функції, допомагаючи реалізовувати інтереси населення, яке проживає на тій чи іншій території, – акцентував увагу учасників заходу Дмитро Габінет.

У продовження зустрічі профільні заступники голови облдержадміністрації розповіли про найважливіші питання, що очікують вирішення уже в найближчі тижні в різних галузях, адже попереду завершення бюджетного року, що збігається із завершенням реформи децентралізації.

Як було зазначено у ході спілкування, зараз перед очільниками громад постають завдання щодо формування реальних місцевих бюджетів, вирішення долі багатьох комунальних установ, що перебували у власності районних рад, необхідності реформування системи органів соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, пошуку джерел фінансування тих видатків, які вже найближчим часом громади мають здійснювати власним коштом.

Загалом голови громад мали можливість заслухати інформацію керівництва ОДА та представників різних структурних підрозділів щодо першочергових завдань, на які потрібно звернути увагу, висловити своє бачення щодо порушеної проблематики та отримати відповіді на запитання.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter