Новини
Суспільство

Як і де ховають померлих з COVID-19 у Хмельницькому

За десять місяців 2020 року у Хмельницькому поховали понад 1800 містян. Це на півтори сотні більше, ніж за такий же період минулоріч. Найбільше поховань – 268 – відбулося у жовтні. Найменше – 150 – у липні.

Такі дані повідомили у Хмельницькій міській ритуальній службі. Про кількість осіб, які померли внаслідок ускладнень від COVID-19, ритуальники не знають, оскільки самі не поміщають тіла у торби, а відтак облік таких випадків не ведуть. 

Тіла померлих від COVID-19 співробітники підприємства отримують у патолого-анатомічному центрі у закритій домовині. Її заборонено відкривати і працівникам СКП “Хмельницька міська ритуальна служба”, і родичам. У зв’язку з цим відповідь на питання про кількість похованих з COVID-19 надати не можемо, – повідомив у відповіді на запит начальник спеціалізованого комунального підприємства Сергій Бортник. 

Саме ж підприємство і раніше користувалося герметичними мішками для тіл померлих осіб. У 2018 році таких торб тут використали 28, у 2019 – 26. Їх ритуальна служба  купує за власні кошти. Вартість одного мішка – 77 гривень. Раніше у них поміщали  тіла загиблих в аваріях та померлих безпритульних.

Нагадаємо, у серпні 20020 року МОЗ своєю постановою оновило тимчасові рекомендації щодо поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби. У постанові, зокрема, йдеться:

Потенційний ризик передачі SARS-CoV-2 через контакт з тілами померлих осіб вважається низьким і може бути пов’язаним:

  1. З прямим контактом з тілом померлої особи або фізіологічними рідинами, у яких присутній вірус.
  2. З прямим контактом із забрудненими об’єктами.

До речі, згідно з цією постановою МОЗ, тіла померлих з COVID-19 рекомендовано поміщати у мішок лише у певних випадках, а не завжди.

При надмірному утворенні рідини тіло померлого може бути поміщено у герметичний пакет-мішок. А родичі та близькі, які бажають бачити тіло померлого, допускаються до нього виключно після його підготовки до поховання та повинні бути проінструктовані щодо заборони торкатися відкритих ділянок тіла та обрядових поцілунків при видачі тіла, – йдеться у постанові.

Померлих з COVID-19 ховають на різних кладовищах міста. Проте найчастіше на цвинтарі у мікрорайоні Ракове, оскільки саме він нині визначений як основний у Хмельницькому. Вартість поховання людини з COVID-19 не відрізняється від вартості інших поховань. На сайті Хмельницької ритуальної служби розміщена така інформація про послуги:

Водночас при обговоренні у фейсбук-групах користувачі згадують й про інші розцінки. Ймовірно, йдеться про приватні ритуальні фірми. Люди описують й умови поховання, за яких родичі в жодному разі не можуть бачити померлого.

Таким чином, залишається незрозумілим, чому попри відсутність суворих вимог щодо поховання, від серпня тіла всіх без винятку померлих від COVID-19 продовжують поміщати у торби.

За останню п’ятирічку у Хмельницькому найбільше поховань – 2021 – відбулося протягом 2019 року. Щорічно їхня кількість традиційно збільшується у холодну пору, особливо у січні й лютому. Начальник ритуальної служби пов’язує це з активними святкуваннями. За його спостереженнями, цьогоріч у листопаді щоденна кількість поховань у порівнянні з жовтнем знизилася.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter