Новини
АКТУАЛЬНО

Поховання у Хмельницькому під час карантину: особливості та обмеження

У спеціалізованому комунальному підприємстві “Хмельницька міська ритуальна служба” на період карантину обмежують кількість осіб, які одночасно перебувають у залі прощання, до 20 осіб. Крім того, всі присутні  повинні бути у масках. У транспорті, який перевозить родичів та знайомих померлих, має перебувати не більше 10 пасажирів.

У разі якщо будуть інфіковані COVID-19, викопування могил здійснюватиметься лише механічним шляхом. Люди, які опускатимуть домовину, будуть забезпечені спецодягом, рукавичками й масками. Особливих вказівок щодо поховань поки не було. Загалом тіла померлих від  коронавірусу людей не несуть загрози зараження. Про це на брифінгу в Женеві заявив офіційний представник ВООЗ Крістіан Ліндмаєр, – коментує директор СКП “Хмельницька міська ритуальна служба” Сергій Бортник.

Наразі, порівняно з аналогічним періодом у минулі роки, кількість поховань у Хмельницькому не збільшилася. Як каже Сергій Бортник, у весняно-літні місяці ховають в середньому 5-7 осіб за добу.

Нині у зв’язку із карантином не влаштовують і поминальні обіди. А пакунки із солодощами та цукерками присутнім роздаються на цвинтарі.

Перед похованням інформуємо людей: у них мають бути пов’язки, руки оброблені антисептиками. Якщо немає – ми видаємо. У крайньому випадку обробляємо горілчаним розчином. У магазині зменшили кількість працівників. Намагаємося обмежити і перебування клієнтів у приміщенні, аби було не більше двох одночасно, – розповідає представниця приватного підприємства “Ритуальні послуги” Олена Панасюк. 

У клієнтів передусім запитують, чи на похованні не очікується присутність осіб, що прибули з-за кордону, запевняє пані Олена. І якщо відповідь ствердна, рекомендують утриматися від відвідин похорону. Аби попрощатися з померлим, ці люди можуть прийти згодом окремо на кладовище. Катафалк із труною до та після перевезення обробляють дезрозчинами. Родичам померлих не рекомендують перебувати у цьому ритуальному транспорті взагалі.

Водночас досі невирішеним залишається питання утилізації використаних масок та рукавичок.

Зараз використані маски та рукавички я зав’язую у пакет та викидаю на смітник. Але не впевнена, що це правильно. Має бути якась продумана процедура. Бо якщо таких речей багато – це проблема.  Таке ж питання і щодо захисних костюмів, які використовують колеги з іншої ритуальної служби. Як потім вони з цими речами вчиняти? – зазначає Олена Панасюк.   

Щодо ціни на ритуальні послуги, то поки на цьому підприємстві вони лишилися незмінними. Виросла лише вартість транспортування у морг, збереження там тіла та його обмивання. Натомість транспортні витрати при оформленні документів на поховання  до звершення карантину бере на себе приватне ритуальне підприємство.

Нагадаємо, міська ритуальна служба “Memento mori” також внесла певні зміни у свої правила. Зокрема, померлих для відспіву і прощання у багатоповерхові будівлі до закінчення карантину не доставлятимуть.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter