Новини
Події

Підприємці Хмельницького мітингують у столиці (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні,  1 грудня,  у столиці зібралися підприємці всієї України,  аби отримати від законотворців схвалення своїх вимог. Представники бізнесу з різних куточків Хмельницької області приєдналися до своїх колег в урядовому кварталі Києва.

Два тижні тому на вулиці Грушевського вже збиралися підприємці. Тоді їх було в рази менше, ніж сьогодні. Тоді люди чекали від законотворців, зокрема, скасування карантину вихідного дня та – найбільше – скасування або хоча б відтермінування введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Щоправда, так і не дочекалися ні того, ні іншого. І пообіцяли повернутися в урядовий квартал 1 грудня.

Про те, що ФОПи Хмельниччини планують їхати на «податковий майдан» вдруге, йшлося протягом двох тижнів. Агітували підприємці однодумців у своїй вайбер-групі та під час чергового мітингу на майдані Незалежності у Хмельницькому, який відбувся наприкінці листопада.

Як зазначають у столичних ЗМІ, урядовий квартал сьогодні протягом дня був перекритий тисячами людей. Вимоги підприємців залишалися незмінними. Це сім пунктів, головний з яких – прийняти законопроекти, які би дозволили послабити вимоги до ведення бізнесу малими підприємцями.

Перша група хмельницьких підприємців поїхала до столиці ще вчора. За їхніми словами, вони «стали на варту» разом зі своїми колегами з різних куточків країни та очікували однодумців, які виїхали на Київ з різних частин Хмельницької області сьогодні вночі.

Як минув вчорашній день на «податковому майдані», показали у хвилинному відео.

ФОПи кажуть: розходитися з-під стін Верховної Ради вони не планують, і навіть ночуватимуть там до тих пір, поки законопроект, якого вони вимагають, не буде ухвалений.

Під стінами парламенту люди почали збиратися ще зранку. Згодом рушили до Офісу Президента центральними вулицями столиці, яку довелося перекрити, аби убезпечити всіх учасників руху.  

Загалом, як кажуть підприємці, вони не стільки проти касових апаратів, як проти того, що їх потрібно обслуговувати, та проти величезних штрафів для тих, хто РРО не встановить.

Питання не в самих касових апаратах, у техніці, хоча для багатьох це дуже дорого. Проблема у тому, що підприємці не зможуть виконати всі вимоги, які запроваджуються цими новаціями. До апарату потрібен принтер, сканер – а це мінімум 50 тисяч гривень, – прокоментувала каналу ТСН одна з учасниць мітингу.

Також, як зазначають підприємці, самими лише витратами на придбання техніки не обійдеться. Оскільки чималі кошти доведеться витрачати на його подальше обслуговування. Люди вважають, для ведення звітності у відповідності до вимог, доведеться наймати, як мінімум, бухгалтера (чиї послуги можуть зрости у ціні), а як максимум – ще й програміста, який кодуватиме товари та вводитиме їх у базу.

Крім того, товар, придбаний раніше, на який немає відповідних документів про його походження та сертифікатів якості, доведеться просто викинути, стверджують ФОПи.

Отож, Верховна Рада 319 голосами «за», 1 – «проти» та 4 – «утримались» підтримала доопрацьований Податковим комітетом законопроєкт 4439-д про відтермінування до 1 січня 2022 року застосування РРО або ПРРО для для фізичних осіб-підприємців.

Нардепи від Хмельниччини голосували так:

  • Віктор Бондар («Партія «За майбутнє») — за;
  • Олександр Герега («Партія «За майбутнє») — відсутній;
  • Сергій Лабазюк («Партія «За майбутнє») — за;
  • Володимир Ватрас («Слуга народу») — за;
  • Юрій Заславський («Слуга народу») — за;
  • Олексій Жмеренецький («Слуга народу») — за;
  • Олена Копанчук («Слуга народу») — за;
  • Сергій Мандзій («Слуга народу») — за;
  • Ігор Марчук («Слуга народу») — за;
  • Денис Монастирський («Слуга народу») — відсутній;
  • Микола Стефанчук («Слуга народу») — за.
  • Руслан Стефанчук (позафракційний) — відсутній;

Законопроєкт, зокрема, передбачає:

  • перенесення фіскалізації ФОПів 2-4 груп до 1 січня 2022 року;
  • зменшення списку ризикових видів діяльності;
  • прив’язку всіх лімітів до ставки мінімальної заробітної плати, в тому числі, ліміту фіскалізації.

“Це був компроміс. Ми відміняємо велику кількість штрафів, які найбільше бентежили підприємців і, нагадую: мораторій на перевірки до кінця карантину ніхто скасовувати не буде. Я розумію, що цей текст може не подобатись. Мені він теж не подобається, але це є компромісом”, – підкреслив заступник голови Податкового комітету Ярослава Железняк, повідомляє Економічна правда.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter