Новини
Екологія

У заказнику на Хмельниччині знищили пташині гнізда

Невідомі особи пошкодили греблю та відкрили заставки дамби у заказнику «Шиїнецький». В результаті було знищено гнізда птахів та тварин, завдано шкоди рослинам. Екологи вбачають у вчинених діях ознаки криміналу, відтак звернулися до прокуратури.

В результаті перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства інспектори ДЕІ у Хмельницькій області встановили на території гідрологічного заказника місцевого значення «Шиїнецький», що у селі Шиїнці Деражнянського району, такі порушення:

  • пошкодження земляного валу (греблі);
  • відкриття заставок дамби.

Дії невідомих осіб призвели до того, що не стримувана перепонами вода знищила місця гніздування водоплавних птахів і тварин та місця зростання водно-болотної рослинності, в тому числі, унікальних насаджень вільхи.

Крім того, значне зниження рівня води може порушити режим території заказника та призвести до погіршення екологічного балансу в регіоні. Загалом діями невідомих осіб державі завдано збитків на суму 145 121 грн.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області вбачає в таких діях ознаки кримінального правопорушення проти довкілля, відтак матеріали за фактом події спрямували до обласної прокуратури.

Відкрито кримінальне провадження. Екологи спільно з правоохоронцями вживають заходів щодо встановлення осіб, причетних до скоєння злочину та притягнення їх до відповідальності.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter