Новини
Дозвілля

Вихідні на носі: топ інстаграмних місць Хмельницької області

Хмельниччина багата на унікальні місця, старовинні цікаві замки, маєтки та церкви. Пропонуємо Вашій увазі топ місць Хмельницької області, які потрібно відвідати кожному.

  1. Малієвецький палац Орловських та штучний водоспад

Крихітне село Маліївці з населенням близько 700 мешканців розташоване в районі 7-8 кілометрів від траси Чернівці – Житомир в Дунаєвецькому районі.

Палац Орловських у селі Маліївці

Крім палацу Орловських, який славиться своєю красою та витонченістю, зберігся й мальовничий парк з двома ставками, фонтанами, стилізованою під замкову вежу водонапірною баштою.

Але справжньою його перлиною є самотня скеля висотою у 18 метрів з водоспадом і печерним гротом.

В самій скелі є двоповерхова печера. Її прийнято пов’язувати із давнім монастирем та ім’ям народного героя Устима Кармалюка. За легендою, в цій печері переховувався народний месник, та історія цього дива природи значно давніша та цікавіша – тут був ранньо-слов’янський скельний монастир. Вода до вершини скелі подавалася до водоспаду старим дерев’яним водогоном. 

2. Водоспад Бурбун

Водоспад Бурбун розташований в каньйоні річки Бобрівка поблизу села Лисець Дунаєвецького району. Його чаруючий вигляд нагадує райський куточок.

Біля водоспаду обладнано декілька дерев’яних лавок із столами для тих, хто хоче відпочити і пообідати.

3. Бакота

Недалеко від Кам’янець-Подільського знаходиться затоплене місто Бакота. Воно розташоване на території Національного природного парку «Подільські Товтри».

Найвищою точкою Бакоти вважається Біла гора, на якій розташований скельний чоловічий монастир. Екскурсоводи розповідають що монастир це “місце сили”. Для підтвердження містичних особливостей печери досить стати під купол, в якому є металевий стержень, який начебто витягує з людини всі хвороби.

4. Кам’янець-Подільська фортеця та Смотрицький каньон

Сьогодні чимало туристів захоплюються вдалим поєднанням міцних оборонних мурів міста, Старого замку XII–XVIII ст. та високих стрімких скель каньйону річки Смотрич. Неабиякий інтерес викликає й унікальний Замковий міст, що сполучає Старе місто із Замковим комплексом.

Смотрицький каньйон – це кам’яне диво, яке будувалось мільйони років, бо на всій протяжності річки Смотрич подібного геологічного витвору немає. Каньйон вабить силурійськими гірськими вапняками порід палеозою, багатою і специфічною флорою та рослинністю, не розгаданою повністю палеонтологічною фауною минулого.

5. Державний історико-культурний заповідник “Меджибіж”

Меджибізький замок – одна з наймогутніших серед фортифікаційних споруд свого часу в Україні, яка бачила під своїми стінами багатьох завойовників, а також чудовий зразок поєднання ренесансного стилю з бастіонними укріпленнями.  Займає 2 місце за популярністю в Хмельницькій області після Кам’янець-Подільської фортеці.

Замок розташований на перетині двох річок – Південний Буг та Бужок. Поселення, яке виникло тут, відоме з 1146 р. і саме від місця свого розташування  отримало назву – “межи Бугами”, яка з часом трансформувалася в  “Меджибіж”. Це одне з найстаріших міст Поділля.

6. Унікальний вітряк-музей на Славутчині

Музей, створений із дерев’яного вітряка, знаходиться на Славутчині в селі Клепачі Йому уже понад півтора століття. Ще не так давно він молов борошно.

На Хмельниччині такі вітряки – величезна рідкість, бо є усього два. І обидва у Славутському районі: тут, в Клепачах, та в Гуті. Збудований, як кажуть, на семи вітрах. Вітряк для клепачан – справжній оберіг села. Його своєчасно врятували від знищення та перетворили на музей.

7. Вербецька товтра — гора з чотирма вершинами 

Вербецька товтра — ботанічний заказник у складі Національного природного парку “Подільські Товтри”. Також Вербецьку товтру ще називають Чотирма кавалерами. На вершинах товтри нагромаджене чудернацьке каміння, прямо на якому цвітуть дивовижні квіти.
Мільйони років тому це були морські рифи.


Дістатись туди дуже просто і дешево. Буквально у кілометрі від неї є залізнична станція Нігин, через яку курсують приміські потяги, що сполучають Хмельницький і Кам’янець-Подільський.

8. Музей-садиба у селі Самчики

Палац знаходиться у селі Самчики Старокостянтинівського району. Це унікальна пам’ятка історико-культурної спадщини України, один із найблискучіших творів архітектури та садово-паркового мистецтва періоду зрілого класицизму. Сьогодні заповідник є об’єктом природно-заповідного фонду України, також був одним із номінантів Всеукраїнського конкурсу “Сім чудес України” від Хмельницької області.

9. Полонне – місто із тисячолітньою історією

У центрі міста височіють вали на згадку від колишнього замку, а над річкою Хоморою — чотирьохсотрічній костел Святої Анни, який є справжньою перлиною Полонного, збудований у 1607 році.


А на виїзді з міста у бік Хмельницького є ще одна пам’ятка — Полонський парк, який заклав знаменитий на Поділлі ірландець, майстер садово-паркового мистецтва Діонісій Макклер.

10. Сатанів: замок-завод та вежа за парканом

Його пам’ятки — це в’їзна брама та руїни замку з промисловими споруди сторічного цукрового заводу. Варто відмітити, що від замкового пагорбу відкривається чудовий вид на околиці.


Ще одне місце, яке обов’язково треба відвідати, — це синагога. Ще кілька років тому це були просто стіни, дах обвалився, а всередині росли дерева. Однак за кілька років єврейська громада відбудувала храм і перетворила його на «нову копійку», але з дотриманням історичної достовірності.

Автор: Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter