Новини
Культура

Хмельницький музей запрошує містян у «Третій вимір»

«Третій вимір» – таку назву має виставка творів митця Олександра Гуменчука, яка завершила виставковий сезон у Хмельницькому обласному художньому музеї.

«Я з раннього дитинства мріяв стати художником, і ця мрія здійснилася. А от якість та цінність моїх творів можуть гідно оцінити тільки глядачі», – з такими словами звернувся до гостей вернісажу сам автор – заслужений художник України, викладач, хмельничанин Олександр Гуменчук.

Для художника це – четверта персональна виставка. За словами кураторки арт-проєкту Антоніни  Мельничук,  митець презентує глядачеві актуальний критичний світогляд, користуючись при цьому власною системою знаків і символів, притаманних його мистецькому висловлюванню.

Кураторка наголошує, що в частині робіт митець за допомогою знаків та локальних кольорів тла звертається до почуттів та емоцій, що перебувають у людській підсвідомості. В інших творах автор кодує послання, наділяючи, таким чином, роботу певною таємничістю:

«Поряд із буденними темами життя, які художник розкриває у впізнаваній манері, по-мистецьки реагує і на глобальні проблеми. Як от, наприклад, «суспільство споживання», в якому надмірність пов’язана з «перевантаженням» простору культури речами. Предмети занадто швидко втрачають функцію корисності, руйнується і відмирає зв’язок між символами і реальністю. В першу чергу, все це відбувається завдяки агресивному маніпулюванню медіапростору. Усі символи стають товаром, який через дуже короткий проміжок часу стане застарілим і немодним», – зазначає кураторка.

В експозиції виставки представлені як живописні полотна митця, так і інстальована серія 3D-TV, в якій за допомогою техніки ассамбляжу, художник створює унікальні рельєфи.

Ассамбляж – це техніка візуального мистецтва, для якої використовують цілі предмети або об`ємні деталі, які компонують, закріплюючи на площині, як панно або картину. Для роботи використовують тканину, метал, дерево та інше, доповнюючи ці матеріали фарбою, лаком. Термін ассамбляж в 1953 році ввів в ужиток Жан Дюбюффе.

Представлена серія є рефлексією автора на проблему суспільства споживання та утилізації відходів його життєдіяльності.

Твори «Третього виміру» закликають  глядача до діалогу з майбутнім і його наслідками. З першого погляду презентовані роботи нагадують картини постапокаліпсису.

У виставкових творах  митець наголошує на терміновості відновлення гармонії людини зі світом навколишнім, природою, життям.

Відкрити для себе всі грані «Третього виміру» хмельничани можуть до кінця січня 2021 року.

Довідково: Олександр Гуменчук (нар. 20 січня 1952, Кузнецово, Тернейський район, Приморський край) – сучасний український живописець, дизайнер, педагог, заслужений художник України (2008 р.). З 1982 року працює в галузі станкового та монументального живопису. Неодноразовий учасник та призер республіканських, регіональних та обласних виставок. Провів ряд персональних виставок за кордоном та в різних містах України. 1986 розпочав виставкову діяльність. З 2002 року — член Національної спілки художників України. В 2003–2013 рр. – викладач кафедри дизайну Хмельницького національного університету. З 2013 року – на творчій роботі. Техніка живопису, в якій працює Олександр – це синтез рельєфів, колажів і кольорів, так звана авторська техніка.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter