Новини
Духовність

У Хмельницькому до Різдва відкрили виставку ікон

Правильно написані образи можуть зберегтися не одну сотню років. Але для цього потрібно дотриматися певних правил та умов. І часу на таку роботу потрібно чимало. До прикладу, над однією з ікон учениця Хмельницької школи іконопису «Нікош» працювала пів року.

Ікони на дошці, на склі, на картоні, виконані у вітражній техніці та техніках мозаїки та декупажу. Усього 38 образів представлено на виставці «Різдво Христове», що діє у Хмельницькій школі іконопису «Нікош».  10 із презентованих ікон відвідувачі побачать вперше.

Виставка «Різдво Христове» побудована таким чином, що хотілося показати лики святих, які передують новорічним святам, і, звичайно, саме Різдво Христове. Тому тут представлені лики святих, наприклад, Андрія Первозванного, святої Варвари, святого Миколи Чудотворця, – розповідає заступниця директора Хмельницької школи іконопису «Нікош» Світлана Михайлова.

 Центральною іконою виставки став образ «Різдво Христове», написаний ученицею школи Лілею Михайлишиною. Ікона писалася пів року, і, якщо подивитися ближче, то можна побачити досить дрібні деталі: відображений процесу приходу волхвів, виписана кожна зірочка, нанесене сусальне золото тощо.

Ікони на виставці є канонічні, виконані у візантійській традиції та побудовані, в основному, на лініях та на зворотній перспективі. А є академічні – це більш живописна техніка письма, ближча до картини.

Якщо правильно нанесене зображення, якщо дошка відповідно витримана, якщо правильно підібрані фарби і техніка, – все це дає іконі можливість жити досить довго, – пояснює Світлана Михайлова.

Деякі образи писати важко. До таких, наприклад, належить ікона Божої Матері Семистрільна. Як правило, вона виконується у темних кольорах, однак, саме через це учениця школи довго не могла приступити до роботи. Допоки не вирішила писати ікону у червоних тонах. Цей образ теж увійшов до святкової експозиції.

Діятиме виставка ікон учнів та викладачів школи іконопису “Нікош” до Водохреща, 19 січня.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter