Новини
Культура

Два фото з Хмельниччини увійшли в ТОП-10 світлин пам’яток культури України

Світлини споруд, розташованих у Кам’янці-Подільському та селі Зіньків Хмельницької області визнали кращими серед майже 50 тисяч, надісланих на конкурс. Один із фотографів, робота якого увійшла до ТОП-10, – неодноразовий переможець конкурсу – хмельничанин Сергій Зисько.

В українській частині найбільшого міжнародного конкурсу фотографій об’єктів культурної спадщини для Вікіпедії під назвою «Вікі любить пам’ятки» обрали 10 найкращих робіт.

У 2020 році на конкурс подали понад 47 тисяч світлин та відео пам’яток культури України, що є рекордом за всі роки проведення конкурсу в Україні. Цьогоріч свої роботи завантажили понад 550 авторів. За кількістю фото Україна посіла перше місце серед 50 країн-учасниць. 

П’яте місце у ТОП-10 посіла світлина Гончарської вежі у місті Кам’янець-Подільський. Також фотографія стала найкращою у Хмельницькій області. Автором є Микола Кальченко. Переможець розповів, що йому подобається ділитися своїм баченням краси і величі України.

Ще одне фото з Хмельниччини, панорамний знімок костелу Святої Трійці, що в селі Зіньків на восьмому місці. Автором знімка є неодноразовий переможець конкурсу у декількох номінаціях Сергій Зисько.

Загалом, найкращими, за оцінками журі, стали 10 світлин пам’яток, розташованих у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та місті Київ. Більшість об’єктів — пам’ятки архітектури, також є одна пам’ятка археології та пам’ятка історії. Ці фотографії представлять Україну на міжнародному етапі конкурсу, де позмагаються з переможцями інших країн. 

«Мета конкурсу  “Вікі любить пам’ятки”— зібрати знімки всіх об’єктів нерухомої спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії та привернути увагу до стану збереженості цих об’єктів. Проєкт згуртовує навколо себе фотографів, краєзнавців, вікіпедистів та усіх небайдужих до збереження культурної спадщини. Цього року у нас серед 10 переможців — 10 різних авторів та 9 регіонів. Дуже добре, що Україна буде представлена на міжнародному етапі такою різноманітною», — прокоментувала Наталія Тимків, адміністраторка української Вікіпедії, членкиня організаційного комітету «Вікі любить пам’ятки».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter