Новини
Дозвілля

На Хмельниччині хочуть відродити подільський живопис

Колектив працівників Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г. Шевченка має намір започаткувати творчий курс “Мистецький скарб Подільського краю”, покликаний відродити народне декоративно-прикладне мистецтво та спрямований на творчий розвиток дітей. Для реалізації такого задуму необхідні кошти, збір яких оголосили за допомогою системи фондування.

На спеціально створеній сторінці проєкту зазначають:  ідея виникнення творчого курсу пов’язана з діяльністю подільської майстрині, голови спілки художників Дунаєвеччини, Оксани Цимбалюк – активного партнера дитячої бібліотеки. Спільно з художницею на базі закладу відбуваються майстер-класи для дітей з особливими потребами. Таким чином бібліотека стає для них платформою для реалізації творчості, набуття популярності та впевненості в собі.

Тож, маючи позитивний досвід співпраці з майстринею, спільно з нею вирішили започаткувати для таких дітей ще й творчий курс з подільського розпису.

Мета та завдання проєкту

У рамках творчого курсу автори ідеї планують відтворити подільський розпис та перетворити його на туристичну родзинку краю. Крім того, за допомогою художниці хочуть познайомити дітей з подільським розписом, з історією рідного краю, навчати їх малювати, розвиваючи тим самим їхні здібності. А загалом – створити для дітей з інвалідністю мистецький простір, де б вони мали змогу розкривати свої таланти.

Як зазначають на сторінці проекту,

відновлення традиційного подільського розпису є актуальним для суспільства. Завдяки культурним програмам, людям стали більш відомі самчиківський та петриківський розписи, а подільський тільки набирає обертів.

Для кого цей проєкт

В ньому братимуть участь діти з інвалідністю (порушеннями слуху, зору, опорно-рухового апарату, діти, які цікавляться мистецтвом та хочуть творчо розвиватися). Учасникам проєкту запропонують пройти творчий курс “Мистецький скарб Подільського краю”, де вони поетапно навчатимуться подільському розпису. В цьому їм допомагатиме художниця з подільського Оксана Цимбалюк. 

Малюнки дітей представлятимуть на виставках, а кінцевим результатом проходження курсу дітьми буде розмальовування одягу візерунками подільського розпису та демонстрація власних виробів. 

Що потрібно для реалізації

Для втілення у життя проєкту такого масштабу, потрібні кошти. Їх треба не багато не мало – 75 560 гривень. Наразі зібрано 16 620 гривень, проте до завершення збору залишився ще майже місяць. Долучитися до корисної справи та фондувати у проєкт можна за посиланням.

На зібрані кошти планують:

  • закупити матеріали та обладнання для творчого курсу;
  • провести серію майстер-класів з подільського розпису;
  • організувати виставки робіт учасників проєкту;
  • підготувати та провести модне дефіле.

До слова, за такою ж схемою два роки тому у Хмельницькому збирали кошти організатори “RespublicaFEST”, аби зробити його доступним для для людей з інвалідністю. Тоді завдяки ініціативі вдалося зібрати необхідні 50 тисяч гривень.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter