Новини
Події

Хмельниччиною прокотилася хвиля тарифних протестів (ФОТО, ВІДЕО)

Мешканці різних міст Хмельницької області звернулися до місцевої влади з вимогою змусити владу центральну зупинити “тарифний тиск” та скасувати підвищення тарифів на комунальні послуги. За “комуналку” ще за старими тарифами мешканці області заборгували на кінець року понад мільярд гривень.

Після оголошеного підняття тарифів на воду, опалення, газ та електроенергією незадоволені українці почали виходити на акції протестів по всій країні. Подекуди люди вдаються до одного з “найдієвіших” методів спротиву – перекривають важливі автошляхи.

Не залишилася осторонь і Хмельниччина. У декількох містах люди вже заявили про свою незгоду із новими розцінками на комунальні послуги та звернулися до влад місцевих рівнів з вимогою повпливати на рішення уряду. Всі акції протестів в області відбулися в один день – у неділю, 10 січня.

Кам’янець-Подільський

До стін міської ради прийшла група кам’янчан, щоб доєднатися до Всеукраїнського страйку проти здорожчання тарифів. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала Ірина Шелепницька.

Міський голова, який вийшов до містян, зазначив, зокрема, що підтримає їх у столиці, якщо буде потрібно.

Також на загал оприлюднили звернення до Кабміну та НКРЕКП, які мають затвердити депутати під час сесії, що відбудеться сьогодні, 12 січня.

Дунаївці

Доєдналися до простестів і дунаєвчани. Спочатку вони заслухали звернення, яке зачитав один із учасників зібрання, який згодом представився керівником громадської організації, а потім передали документ, який підписало близько півсотні осіб, голові громади Веліні Заяць.

Щоправда, для цього містянам довелося пройти такий собі “квест”, який включав у себе спілкування з поліцією та телефонні дзвінки до чергового міської ради, якому зрештою і передали звернення.

Хмельницький

Обласний центр також не залишився осторонь. У неділю на майдан вийшла нечисленна (як для майже 300-тисячного міста) група людей, які також протестували проти підняття тарифів на комунальні послуги.

Хмельничани не стали турбувати міську раду, а пішли до влади більш високого рівня – згуртувалися біля будівлі Хмельницької ОДА. Щоправда, до мітингувальників представники влади, на відміну від Кам’янця, не виходили.

Нетішин

У місті атомників сьогодні, 12 січня, також відбудеться позачергова сесія, на якій депутати розглядатимуть одне питання – про звернення Нетішинської міської ради до ВРУ, президента та Кабміну щодо повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Нетішинській міський голова Олександр Супрунюк на своїй сторінці у ФБ висловив своє ставлення до рішень влади:

Кабінет міністрів скасував з 1 січня пільгові тарифи на електроенергію для населення України, в результаті ціни зростуть в 1,87 рази. Для 30 кілометрової зони, згідно з Законом “Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку” ст. 12 передбачається окремий пільговий тариф. Його теж відмінили. Таким чином, для жителів зони спостереження тариф зростає в 2,65 рази! Це при тому, що АЕС продають державі 50% електроенергії по… 1 КОПІЙЦІ!!!

Старі борги старих тарифів

Навіть до зростання тарифів мешканці Хмельниччини вже мали чималі борги за комунальні послуги. За інформацією Головного управління статистики у листопаді 2020 року населенням області сплачено за житлово-комунальні послуги 344 мільйона гривень, що становить 54,5% нарахованих за цей період сум.

Загалом же станом на 1 грудня 2020 року споживачі боргують за “комуналку” 1 мільярд 162 тисячі 500 гривень:

  • за постачання та розподіл природного газу – 622,9 мільйона гривень
  • опалення та гаряче водопостачання – 244,8 мільйона гривень
  • постачання та розподіл електроенергії – 114 мільйонів гривень
  • управління багатоквартирними будинками – 86,9 мільйона гривень
  • централізоване водопостачання та водовідведення – 76,5 мільйона гривень
  • вивезення сміття – 17,4 мільйона гривень.

За офіційною статистикою, сума боргу із заробітної плати на Хмельниччині становить понад 14 мільйонів гривень. У порівнянні з початком року вона зросла у 2,5 раза.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter