Новини
Суспільство

Перформанс з оголенням влаштував хмельничанин перед новим муралом (ФОТО, ВІДЕО)

Пристрасті навколо зображення «місцевого супергероя» Хмельмена, який нарешті закінчили у мікрорайоні Гречани обласного центру, схоже, досягли свого апогею. Хвилеподібне обговорення настінного розпису, що з’явився на стіні дев’ятиповерхівки, закінчилося скандальним фото зі спущеними штанами, яке вивело історію з “малюнком вартістю у понад пів мільйона гривень” на новий рівень.  

Нагадаємо, роботи зі створення муралу на стіні 9-поверхового будинку на вулиці Курчатова у мікрорайоні Гречани стартували на початку листопада. Розповідаючи про новий настінний розпис, тодішній начальник управління ЖКГ, а нині – очільник Департаменту інфраструктури Василь Новачок зазначив, що загалом роботи обійдуться у 553 тисячі гривень.

Недомовки породжують обурення

Ідея прикрасити свій дім авторським малюнком виникла у мешканців багатоповерхового будинку на вулиці Курчатова, 1″д” . Принаймні, так зазначали у владі. Також наголошували, що попередньо будинок утеплили. А посприяв у цьому депутат, який опікується мікрорайоном та який пішов назустріч проханням мешканців багатоповерхівки. Ще одним доповненням до нового муралу мала стати інсталяція у вигляді термометра.

Отож, уважні хмельничани зафіксували собі в голові: на стіні 9-поверхівки буде не лише малюнок. Під ним буде утеплення, поверх нього – інсталяція. Природньо, що кожен із цих трьох елементів коштує грошей. І, зважаючи на розцінки робіт з утеплення будинків, можна припустити, що левова частка виділених з міського бюджету коштів пішла саме на ці роботи. Частину фінансів, ймовірно, також чималу, витратили на інсталяцію. І, швидше за все, найменше з того всього коштував сам малюнок. Проте…

Не окресливши конкретно, яка зі складових нового муралу у Гречанах скільки коштує, посадовці, які погодили його появу, напевно, мають тепер клопіт через обурення та незадоволення тих неуважних містян, які суму у понад пів мільйона ідентифікують виключно з малюнком. Відтак вважають заявлені витрати на мурал невиправданими, А ще – не завжди схвально оцінюють обраного персонажа та не зовсім задоволені якістю виконання малюнка.

Малюнком – дітей лякати, температуру – в телефоні дивитися

За останні кілька років на стінах хмельницьких будинків з’явилося чимало муралів, різних як за ідеями, так і за якістю їхнього втілення. Є вдалі, є – не дуже (знову ж таки, на думку хмельничан), є й такі, які містяни вважають шедеврами. Побачивши одного разу високий художній рівень виконання, люди, природньо, очікують подібного рівня й надалі. Що ж до зображення Хмельмена, якого називають місцевим супергероєм, то здебільшого саме якість виконання малюнка викликає у хмельничан чимало нарікань.

Коментуючи етапи створення муралу, особливо на його завершальній стадії, містяни, зокрема, писали, що такими малюнками «тільки дітей лякати» або що «Хмельмен – як з дитячої розмальовки». Були й інші нарікання, але всі вони зрештою зводилися до одного. Якщо порівнювати мурал на будинку у Гречанах, та, до прикладу, «Осінній джаз» на вулиці героїв Майдану, ретроспективний Проскурів біля музею-студії фотомистецтва, музиканта в циліндрі на Проскурівській та, особливо, Подолянку на вулиці Подільській, то різницю можна побачити неозброєнним оком.

Незрозумілою для декого також є інсталяція, яка доповнює малюнок – термометр висотою у сім поверхів, який «показує актуальну температуру повітря». Дехто з хмельничан цікавився, навіщо встановлювати на будинок такий прилад, якщо «у кожного погоду показує телефон». Тут, звісно, варто зазначити, що насправді, не у всіх телефони «показують погоду», бо не всі ж мають круті смартфони та айфони з вбудованими синоптичними додатками. Проте, навіть за таким умов «температурна» інсталяція викликає питання.

Термометр – окремо, Хмельмен – окремо?

Після чергового роз’яснення щодо муралу та термометра при ньому хмельничани пишуть:

Тепер ще більше запитань. Тобто термометр сам по собі, а Хмельмен сам по собі, вони просто разом на фасаді мимокрокодили. Тема глобального потепління і захисту зелених насаджень у місті здається більш актуальні для компанії термометру поруч із парком.

Він не тримає градусник, він тримає булаву. Потворний малюнок.

До слова, місце розташування термометра та загальна композиція малюнку дійсно, на перший погляд, незрозумілі. Чому термометр ніби скотчем приліплений, а не вкладений у руку Хмельмену? Чому булава не у правій руці, а в лівій? Чому Хмельмен з вусами, коли оригінал вусів не має? До слова, дехто з хмельничан зазначав, що таке відтворення обличчя героя геть їх заплутало – люди плутали вус із носом.

По завершенні робіт автор муралу, місцевий художник Андрій Томчишин, на рахунку якого вже не один настінний розпис у місті, обіцяв розповісти про свою роботу детальніше. Можливо, саме він пояснить те, чого не розуміють містяни.

Крім того, саме виконання термометра – досить неоднозначне. Навіть у максимальному наближенні та при уважному розгляданні цифри, які мають показувати, цитуючи героя відомої радянської комедії, «скільки зараз градусів нижче нуля», досить важко розібрати. Що вже казати про тих хмельничан, які намагатимуться роздивитися температуру з тротуару або, до прикладу, з вікна тролейбуса, який проїздить повз. Особливо – в сутінках. Бо, судячи з того, що видно на фото, цифри на стіні навряд чи підсвічуються разом з температурною шкалою.

Проте дехто чи то всерйоз, чи то іронічно зазначає:

Купила собі термометр вуличний, але не вішала) З’явився крутіший за вікном)

Скільки людей, стільки думок

Звісно, не критикою єдиною відзначилися хмельничани, коментуючи новий мурал. Дехто вважає малюнок оригінальним, чудово виконаним та доцільним. Для когось він став приводом розповісти дитині про козацтво. Проте здебільшого хмельничани пишуть таке…

А ще – показують, як, на їхню думку, мають виглядати справжні мурали.

Коли не вистачає слів, знімають штани?

На чергове коло обговорення малюнка на будинку у Гречанах пішло після перформансу, що його приписують хмельницькому фотографу Сергію Аніськову. У дописі, опублікованому у спільноті Хмельницький News, зазначено, що «хмельницький фото-блогер Сергій Аніськов провів перформанс під назвою «У кожного свій Герой».

Далі хмельничанину приписують такі вислови:

«Безумовно естетизм та привабливість місту необхідний, але НЕ такою ціною… Мурал із назвою «Хмельмен» створили у Хмельницькому на вулиці Курчатова, 1Д на дев’ятиповерхівці. Його вартість 550 тисяч гривень. Дякую владі за прозорість! Але під час пандемії ці гроші можна було використати більш раціонально…, повідомив Сергій. До прикладу переобладнати підземні мусорозбірники, щоб відкривати ногами і руками смітник НЕ торкатися… Недалекоглядні дії від влади, як місцевої так державної можуть залишити простих людей без нижньої білизни».

Тож тепер містяни, крім нового муралу обговорюють і реакцію на нього хмельничанина. Ким би він не був, оскільки на численних сторінках у соцмережах Сергія Аніськова відшукати фото цього перформансу поки що не вдалося.

Трохи подробиць про новий мурал можна дізнатися із відео сайту Є.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter