Новини
Інфраструктура

Розвиток електротранспорту у Хмельницькому коштуватиме майже 2 мільярди гривень

Програму розвитку електротранспорту затвердили місцеві обранці на третій позачерговій сесії Хмельницької міської ради. Один з головних пунктів документу передбачає придбання півтора десятків нових електромашин, 5 з яких працюватимуть на автономному ходу.

Рік для хмельницького «Електротрансу» почався із кадрових змін. Своїм розпорядженням Хмельницький міський голова звільнив із займаної посади Віктора Паламарчука, який очолював підприємство протягом майже 10 років.

Як зазначено у документі, звільнення відбулося «у зв’язку з закінченням терміну дії контракту».

Довідка: Паламарчук Віктор Анатолійович народився 24 січня 1959 року в селі Михайлівка Радивилівського району Рівненської області. Михайлівську восьмирічку закінчив у 1974 році. Після закінчення у 1978 році Закарпатського технікуму був направлений на роботу в Берегометський лісокомбінат, де пропрацював до квітня 1979 року. В 1989 році закінчив інститут побутового обслуговування і отримав кваліфікацію економіста. Від травня 1981 року до листопада 1998 року працював на різних посадах у військових частинах 06951 та А0727. З листопада 1998 року по квітень 2011 року – генеральний директор ТОВ “Агріко”. В квітні 2011 року розпорядженням міського голови був призначений директором Хмельницького комунального підприємства “Електротранс”, де працював до січня 2021 року. Був депутатом Хмельницької міської ради VII скликання. На місцевих виборах у жовтні 2020 року балотувався до міської ради від партії “За конкретні справи”, але не пройшов.

Старі проблеми та нові шанси

Хто прийде на зміну Віктору Паламарчуку та очолить комунальне підприємство, у владі поки що не повідомляють. Проте разом з низкою проблем, які має КП, новий очільник структури отримає й непогані шанси на його оновлення та розвиток завдяки програмі, яку прийняли міські обранці.

Одним з пунктів документу є ремонт громадського транспорту, закупівля обладнання, а головне – придбання для міста нових тролейбусів, серед яких будуть машини на автономному ходу. Програма розвитку електротранспорту розрахована на найближчі 5 років.

Передбачається закупівля 10 тролейбусів низькополих та 5 тролейбусів з автономним ходом, які зараз працюють на декількох маршрутах в обласному центрі, – розповіла під час позачергової сесії Хмельницької міської ради заступниця директора з економіки ХКП «Електротранс» Оксана Вовк.

За словами Хмельницького міського голови, місто увійшло до числа переможців у державному проєкті на придбання тролейбусів в рамках співпраці з Європейським інвестиційним банком.

Окрім того, що ми плануємо купувати найближчим часом за свій ресурс, ми маємо шанс, яким, сподіваємося, вдасться скористатися, аби оновлювати тролейбусний парк, – прокоментував міський голова.

Плюс 15 і плюс 60

Нині на балансі «Електротрансу» – 121 тролейбус. 87 із них відпрацювали встановлений термін експлуатації, тобто 10 років. Відтак шанс отримати нові машини для міста – гарна нагода оновити тролейбусний парк.

Плюс 15 і плюс 60 – тоді в нас буде оновлений тролейбусний парк більше, ніж ми для себе планували, – зазначив Олександр Симчишин.

В «Електротрансі» підрахували: щорічно у місті тролейбусами користуються майже 42 мільйони пасажирів. З них до 30 мільйонів – це ті, які мають право на пільгу. Тож у програмі розвитку електротранспорту передбачили відшкодування за перевезення саме таких містян пільгових категорій.

А за рахунок власних обігових коштів підприємства планують закупити станочне обладнання та автошини, та капітально відремонтувати ті тролейбуси, що наразі курсують міськими маршрутами.

Те, що тролейбусний парк в обласному центрі потребує, якщо не оновлення, то ремонту, яскраво видно на відео, оприлюдненому днями у соцмережах хмельничанами.

Тролейбус №15а (А233). Задня частина транспорту вкрита снігом через відчинений люк. На скільки гривень варто підвищити вартість проїзду? – йдеться у коментарі до відео.

Також у програмі передбачені кошти для забезпечення життєдіяльності підприємства – від 39 мільйонів до 43 мільйонів щорічно.

Загалом на реалізацію програми знадобиться майже два мільярди гривень. Із цієї суми – понад 250 мільйонів – власні кошти підприємства.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter