Новини
Бізнес

Хлібопекарі Хмельниччини потерпають від недобросовісної конкуренції

Про найнагальніші проблеми, з якими зустрічаються представники хілобопекарської галузі, йшлося під час зустрічі, яка відбулася днями у стінах Хмельницької ОДА. Спілкуючись з очільником Хмельниччини, його заступниками та радниками, бізнесмени поскаржилися, зокрема, на недобросовісну конкуренцію та на «чорний» ринок хліба.    

Зібрали підприємців, які займаються випічкою хліба та хлібобулочних виробів, у стінах обласної адміністрації вперше за багато років. На цьому наголосили під час зустрічі бізнесмени та розповіли представникам влади про специфіку своєї роботи та про проблеми, з якими їм доводиться зіштовхуватися у веденні свого бізнесу. Серед них – здорожчання пшениці, зменшення виробництва хліба  та зниження рівня його споживання подолянами, ріст тарифів, «чорний» ринок хліба та недобросовісна конкуренція тощо.

Так, за словами голови Хмельницької ОДА Сергія Гамалія, одне з найгостріших питань, що потребує реагування з боку влади, на думку підприємців, є забезпечення рівних умов та боротьба з недобросовісною конкуренцією.

Підприємства, які дбають про якість продукції (відповідно до санітарно-гігієнічних норм), створюють робочі місця та сплачують податки нерідко потерпають від “сірих” товаровиробників, продукція яких несе загрозу для здоров’я наших громадян,написав на своїй сторінці у Фейсбук Сергій Гамалій.  

Та додав, що, як представник влади, цілком поділяє думку про рівні умови, особливо, коли йдеться про життя та здоров’я людей. І пообіцяв, що у межах компетенції готовий робити все для забезпечення таких умов.

Як повідомляють у Хмельницькій ОДА, наразі в області нараховується 17 хлібопекарських підприємств. За січень-листопад минулого року вони виготовили 30,4 тисячі тонн хліба та хлібобулочних виробів, 135 тонн тортів та майже 2 тисячі тонн здобних виробів. При цьому, як наголошують в адміністрації, потреба в хлібобулочних виробах в повному обсязі забезпечується підприємствами, для яких виробництво хліба не є основним видом діяльності.

Подоляни споживають хліба втричі менше норми

Аби забезпечити потребу мешканців області у хлібі та хлібобулочних виробах, їх потрібно виготовити 37,3 тисячі тонн. Середньорічна мінімальна норма споживання хліба – 100 кг на одну особу. Наразі ж один мешканець області споживає 30 кг на рік.

Для випікання річної норми хліба потреби у борошні становлять 125 тисяч тонн, для виготовлення якого необхідно переробити 180 тисяч тонн зерна. Валове виробництво пшениці на 1 грудня 2020 становить 1,1 млн. тонн. Підприємства, які спеціалізуються на виробництві борошна, спроможні задовольнити потреби області у борошні у повному обсязі.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter