Новини
Інтерв'ю

Хмельницька швидка працює за новими правилами

З нового року – нові правила для виїзду швидкої. Виклики, залежно від стану пацієнта, розділили за чотирма категоріями: критичні, екстрені, не екстрені та не профільні. До кого служба «103» прибуде  за лічені хвилини?  А до кого взагалі їхати тепер не зобов’язана? Куди транспортують хворих з розладами травлення і хто такі лікарі-консультанти?

Про це в ефірі каналу «Наголос» розповіла  заступниця директора Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Лариса Чубенко.

Карантинні сирени

Деякі хмельничани відзначають: чують тепер звук сирен частіше, ніж раніше. Прокоментуйте, будь ласка, чи дійсно це так?

Дійсно частіше. Моє пояснення, а не 100-відсоткове твердження: на період карантину кількість викликів не збільшилася, але містяни почали рідше використовувати громадський транспорт. Натомість стали  частіше діставатися на роботу або на таксі, або на своїх автівках. Тому кількість автомобілів на дорогах збільшилася в рази. Коли у пацієнта критичний стан, бригада швидкої допомоги не може стояти у заторах. А тому використовує проблискові маячки та сирену, щоб надати негайну допомогу з транспортування у найближчий лікувальний заклад.

Часто у медіа повідомляли про таку ситуацію:  хворого швидка привозить у лікарню, а там для нього не знаходять місця. У Хмельницькому таке траплялося?

Ви маєте на увазі людей з ковідом?

Переважно – так.

Так, по всій Україні був такий період. Але Хмельницька область – взірець. У нас не було таких випадків, коли з показами до госпіталізації не знаходили місць у лікувальних закладах. На початку пандемії всі її сприймали по-різному. І там, де навіть не існувало показів для госпіталізації, деякі пацієнти все одно вимагали везти їх до лікарень. Спочатку таких дзвінків було багато. Коли не екстрений стан, має працювати сімейний лікар. Але тоді ще всі звикали: і ми, і громадськість.  Тим паче, не всі уклали декларації з сімейними лікарями. Зараз вже такої ситуації немає.

10 чи 20 хвилин?

У випадку критичного стану за новими нормативами швидка має прибути на місце до 10 хвилин. Причому незалежно від того – місто це чи село. А до села реально дістатися за такий час?

До критичних викликів належать випадки, коли у людини масивна кровотеча, відсутнє дихання або воно агональне (поверхневе, судомне), ураження струмом та блискавкою. Тобто це стан, коли треба реагувати негайно. Щодо села – так, є питання. Зараз треба на критичні доїхати за 10 хвилин. Дороги бажають кращого. І багато не від нас залежить. У даній постанові (про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події – ред.)є зноска: якщо є якісь перешкоди, метеорологічна проблема, або навіть затори, то збільшується час доїзду бригади екстреної медичної допомоги.

Скільки відсотків таких викликів надходить щодня?

Приблизно 15-20%.

А якщо вдома почалися стрімкі пологи?

Ну, дивлячись, чим супроводжуються такі пологи. Якщо це будуть фізіологічні пологи – одне питання, а якщо з масивною кровотечою – зовсім інше. Тобто це може бути як критичний, так і екстрений виклик. Але у будь-якому разі поїде найближча до місця події бригада.

До випадків для екстреної допомоги належать і немасивні кровотечі та інсульти. Швидка у такій ситуації має приїхати за часовий проміжок до 20 хвилин. А чи можна цей норматив порушити?

Якщо при інсульті відсутнє дихання, такий випадок вважатиметься критичним. Так само з інфарктом. Виражений больовий синдром за грудиною – і в один момент людина перестає дихати або втрачає свідомість –це теж критичний виклик. Потрібно уважно слухати диспетчера та спокійно відповідати на запитання, бо саме диспетчер визначає категорії виклику. Сам абонент зробити це не може.

Замість приїзду – консультація?

Що відбувається у випадку, якщо виклик не екстрений?

Ми переключаємо на лікаря-консультанта. Це медик, який володіє доволі хорошою базою практичних та теоретичних навичок для координування абонента. Розповідає, що він має робити, що приймати, куди звернутися. У разі потреби цей лікар повідомляє диспетчеру, що за даною адресою все ж потрібно надсилати бригаду.

Що може вважатися не екстреним приводом для виклику?

Наприклад, ситуація: «Давайте машинку, бо мені треба температуру знизити». Коли під час температури не спостерігається порушення дихання – це не екстрений виклик. Якщо температура переноситься нормально, кожен знає:  можна взяти пігулку жарознижувального і звернутися до сімейного лікаря.

А якщо у дитини температура під 40 і при цьому фебрильні судоми, то це який виклик?

Під час судом може траплятися зупинка дихання, втрата свідомості. Для малюків до трьох років це буде критичний або екстрений виклик. Хоча, як правило, діти переносять температуру добре. Якщо ж дитина починає засинати, часто дихати або марити, це екстрений виклик і негайно треба викликати бригаду.

Дуже часто у соцмережах описують випадки проблем з органами травлення. Як медики швидкої визначають походження проблеми? І якщо ці розлади через інфекцію, куди тоді таких пацієнтів зараз транспортують? 

Щоразу така ситуація вирішується на рівні лікаря оперативного відділу, з яким зв’язується бригада. Кожен випадок індивідуальний, але працює загальний алгоритм маршрутизації по Хмельницькому обласному центру екстреної меддопомоги. Дітей везуть в Хмельницьку інфекційну лікарню. А дорослих – у Ярмолинецьку центральну районну лікарню.

Безпека місця події – у пріорітеті

До кого «швидка» відтепер однозначно не приїде?

Це констатація смерті. У таких випадках надавати допомогу нема кому. Це призначення інших лікарів. Також ми не виконуємо функції перевезення у лікувальні заклади на різні обстеження (МРТ чи рентгенографію). Також це прохання на кшталт «Приїдьте, подивіться до мого тонометра». Але, знову ж, не можна бути категоричними. Якщо в абонента є якісь запитання і він не знає, як їх вирішити, ми можемо скоординувати, надати нормальну консультацію. Інколи такі консультації можуть тривати і 30 хвилин.

Не можу не спитати про таку ситуацію: перехожий виявляє на вулиці іншу людину, яка лежить на землі чи на асфальті. Часто у нас громадяни думають: це хтось нетверезий, нехай собі лежить. А ви би що порекомендувати зробити?

Насамперед, пріоритет – безпека місця події. Наприклад, якщо є електродроти, бурульки, стрілянина, тоді наближатися абсолютно не можна. Якщо вже підійшли до людини, треба встановити з нею мовний контакт. За умови, що ця людина відреагувала, все одно варто пам’ятати про безпеку: де встати, щоб вас не вдарили рукою чи ногою. Якщо людина не відреагувала, треба покликати когось на допомогу. Коли немає реакції на тактильне звернення, потрібно зателефонувати на 103 і повідомити, що людина без свідомості. Бажано перевірити дихання. Все, що я розповідаю, це відпрацювання практичних навичок домедичної допомоги.

Світлана Русіна.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter