Новини
Дозвілля

У Хмельницькому спецпризначенці навчались виражати себе через творчість

В обласному центрі провели майстер-клас для учасників Операції об’єднаних сил та  волонтерів в рамках проекту «Соціально-психологічна допомога сім’ям ветеранів АТО у Хмельницькій області».

Військові 8-го полку спецпризначення отримали не бойове, а творче завдання. Разом з іншими учасниками вони декорували святковий підсвічник. Клей, фетр, декоративні гілочки та ягоди, а також дружня і легка розмова зробили свою справу: кожен отримав власноруч створений подарунок для своїх близьких.

«Творчо, щиро, в родинному колі, з найкращими думками і мріями. Кожен учасник і учасниця вклали частинку себе для створення подарунків для своїх коханих. Ми часто себе недооцінюємо і не вміємо відкривати у собі інші можливості», – поділилась враженнями організаторка заходу Леся Стебло.

Саме через арт-терапію волонтери хочуть «розвантажити» військових від тягаря війни. Такі майстер-класи планують проводити регулярно, змінюючи тематику та види мистецтва.

Психологи кажуть, що творча діяльність має унікальну властивість: вона виносить на поверхню все потаємне, що ми не усвідомлюємо і що підступно нас душить. Часто таємні бажання, підсвідомі почуття та емоції легше викласти у творчості, ніж виразити у словесній формі, що є досить актуальним для військовослужбовця в умовах сьогодення.

Арт-терапія є найбільш давньою та природною формою корекції емоційного стану, якою можна користуватись для зняття накопиченої психічної напруги, для того, щоб заспокоїтись чи просто зосередитись. Творчість, реалізована у процесі арт-терапії, дає можливість висловити та відтворити внутрішні почуття, переживання, сумніви, конфлікти та сподівання, у символічній формі переживши ще раз важливі події, адже спонтанна образотворча діяльність здатна виражати неусвідомлюваний зміст психічного життя.

Наталія Кошай. Фото авторки

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter