Новини
Суспільство

Як працюватимуть інспектори з паркування у Хмельницькому

У Хмельницькому при управлінні транспорту та зв’язку планують створити інспекцію з паркування. Працівників цього підрозділу вповноважать розглядати справи про адмінпорушення та навіть тимчасово затримувати автівки. Відповідний проєкт розмістили на сайті міськради. У хмельничан намір виконкому викликав неоднозначну реакцію. Одні таке рішення схвалили, інші сумніваються у доцільності існування інспекції. Тим часом подібні підрозділи вже тривалий час функціонують у різних українських містах.

Інспектори кольору оливок

Очікується, що інспектори з паркування матимуть право фотографувати або фільмувати обставини порушення правил зупинки, стоянки або паркування. А також залишати порушнику на авто  повідомлення про притягнення його до адміністративної відповідальності. А от про штрафмайданчик, де зберігатиметься тимчасово затриманий транспорт, має подбати Департамент інфраструктури Хмельницької міської ради. Утримуватимуться інспектори коштом міського бюджету та матимуть три варіанти спецодягу базового оливкового кольору: осінній, зимовий та літній.

До речі, в оливкову форму вдягнені й працівники іншого комунального підрозділу – “Муніципальна дружина. Нагадаємо, на їхнє утримання з міського бюджету пропонується понад 6,5 мільйона гривень у 2021 році та майже 7,2 мільйона гривень – у 2022-му. У 2019 році дружинникам за бюджетні кошти придбали службову автівку – новенький легковик Renault Duster Techboard.

Паркувальні інспектори у Львові: від “Ланоса” до “Мерседеса”  

В Україні створення муніципальних паркувальних інстанцій розпочалося після прийняття Верховною Радою у грудні 2017 року Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”.  А вже навесні 2018 інспектори з паркування запрацювали у Львові. Там вони діють при управлінні безпеки міста. Працюють у всіх мікрорайонах, причому – без вихідних. За перший же рік роботи “паркувальники” склали понад 33 тисячі постанов на близько 12,5 мільйонів гривень. Оштрафовані громадяни сплатили 80% стягнень. Штрафи стосувалися порушень правил дорожнього руху, знаків зупинок “стоянка заборонена”, а також несплати за послуги паркування.

У Львові муніципальних інспекторів вдягають з голочки. У 2019 році для них придбали формений одяг на суму  майже 650 тисяч гривень. За відгуками місцевих жителів, “паркувальники” зосередили свою діяльність у центрі: в районі площі Галицької, університету І. Франка, лялькового театру, вулиці Князя Романа. Львів’яни у відгуках відзначають: часом інспектори у протоколах вказують  одну адресу порушення, а до цього додають світлину, зроблену зовсім в іншому місці. У самих же постановах забувають вказати прилад, на який зафіксоване порушення.

До прикладу, львів’янин Ігор щодня паркується у середмісті. Каже, інспектори свою роботу виконують старанно. Евакуйовують транспорт, незалежно від його до марки. Натомість поява інспекції, на думку чоловіка, не розв’язала проблему з відсутністю паркомісць.

“Вони досить часто контролюють те, як хто припаркувався. Або припаркувався на платній парковці і не сплатив. Фіксують, не зважаючи, чи це “Ланос”, чи “Мерседес”. Евакуйовують, переважно, у випадках, якщо запарковане авто на пішохідному переході, або на місцях для водіїв з інвалідністю. Щоб повернути транспорт, треба сплатити гривень 400  за евакуатор, ще близько 500 гривень сам штраф. У місті постійно з’являються нові паркомісця, але все одно це не вирішує проблему. Бо кількість транспорту теж збільшується”, – розповідає Ігор.

Столичні інспекторки з паркування: нас не чекали, а ми приїхали  

У Києві “паркувальники” діють у складі управління (інспекції) з паркування Департаменту транспортної інфраструктури Київської міської держадміністрації. Штрафувати громадян вони почали у липні 2019 року. До цього декілька місяців працювали у режимі попереджень.  Зосередилися також у середмісті: зокрема, у Печерському, Шевченківському та частково Голосіївському районах.  Тоді ж почали евакуйовувати неправильно припарковані авто. Щоправда, до цього процесу залучали ще й патрульну поліцію. Цей підрозділ також має свою сторінку на Фейсбук,  де ще до червня 2020 року регулярно звітував про свою роботу. Кияни діяльність інспекторів сприймають дуже по-різному:

Підставою для евакуації у Києві можуть стати 17 причин. Серед них ситуації, коли транспорт залишають на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, мостах, тунелях, на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків  (крім випадків зупинки для надання переваги в русі), ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду тощо. А також, коли автівки перешкоджають руху або роботі снігоприбиральної та іншої комунальної  техніки у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Мешканка одного з ближніх до столиці населених пунктів Ірина погодилася розповісти також і про інші деталі роботи інспекторів. За її словами, у столиці серед обов’язків паркувальників – прийняття оплати за користування платними майданчиками. При цьому жінка зауважує: якщо раніше цих працівників можна було зустріти всюди, то останні декілька місяців вона їх взагалі не бачила.

“У нас “паркувальників” зазвичай не люблять. Вони мало допомагають. У Києві є електронна система, де ти можеш купувати паркувальне місце. Проте інспектори завжди вимагають гроші готівкою. Тому серед киян є така думка, що ці кошти йдуть не у бюджет міста, а в якесь інше джерело. У нас скрізь є знаки, де позначена платна парковка. Але система оплати не налагоджена. В результаті все одно багато таких, які за платну парковку не сплачують. А інспектори не в змозі перевірити і виписати штраф, якщо раптом людина не сплатила на платне місце”, – пояснює жінка.

За словами Ірини, щоб забрати евакуйовану інспекторами на штрафмайданчик машину, власникам чи користувачам авто доводиться сплатити близько 1500 гривень. Окрім того, інколи “паркувальники” займаються незаконними, на думку Ірини, справами.

“Деякі водії ставлять конуси, щоб зберегти за собою місце для паркування. Це протизаконно. Але при цьому “паркувальники” часом навмисно відганяють звідти інших водіїв. Тому я не можу сказати, що я задоволена роботою таких людей та вважаю їх ефективними”, – каже Ірина.  

А от сплачувати інспекторам з паркування у КМДА готові геть скромну зарплатню.  За інформацією сайту work.ua, такому фахівцю тут пропонують 5 500 гривень. Ймовірно, невдовзі матимемо змогу порівняти з оплатою таких же працівників у Хмельницькому.

До речі, чи займатимуться хмельницькі інспектори прийманням оплати за платні паркувальні місця, поки невідомо. Але подібне обговорення вже є в одній з місцевих груп на Фейсбук.

Операція-евакуація 

Чи не найбільше водіїв цікавить питання, коли автівку можуть вивезти на штрафмайданчик.

Тимчасове затримання транспортного засобу інспектором з паркування дозволяється виключно у випадках, коли розміщення авто суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу його безпеці. Про це йдеться у ст. 265-4 Кодексу про адміністративні правопорушення. Евакуацію можуть здійснювати комунальні підприємства, які мають евакуатори, – зазначає юристка, фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Руслана Матущак.

Штрафи за порушення правил, стоянки, зупинки та інші порушення можуть становити від 15 неоподаткованих мінімумів (255 грн.) до 30 неоподаткованих мінімумів (510 грн.) До цих сум у разі евакуації має додатися ще кругленька сума.

Хмельницький паркувальний

Тим часом брак паркувальних місць у Хмельницькому відчувається вже давно. Особливо у середмісті з його вузькими вуличками та одностороннім рухом.  У будні транспортом забиті узбіччя, тротуари та дворики старовинних будівель. Найскладніше лишити автівку на прилеглих до пішохідної зони вулицях Володимирській, Соборній, Грушевського та Проскурівського підпілля. У місцевої влади  були наміри цю проблему вирішити. Зокрема, два роки тому йшлося про можливість спорудження у майбутньому багаторівневого паркінгу на місці приміщення колишнього кінотеатру «Мир». Проте намір поки не реалізувався.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter